Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrela legenda francúzskej Novej vlny, herečka a speváčka Anna Karina

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Preslávil ju aj film Pierrot Le Fou, v ktorom účinkoval Jean-Paul Belmondo.

Paríž 15. decembra (TASR) - Vo veku 79 rokov zomrela francúzska herečka Anna Karina, ktorá sa stala symbolom francúzskej Novej vlny v kinematografii a bola múzou režiséra Jeana-Luca Godarda.

Jej smrť oznámil v nedeľu prostredníctvom sociálnej siete Twitter francúzsky minister kultúry Franck Riester, ktorý dodal, že "francúzska kinematografia stratila jednu zo svojich legiend". Podľa portálu Euronews herečka podľahla rakovine.

S Godardom, ktorý bol istý čas aj jej životným partnerom, nakrútila sedem filmov.

Medzi nimi je snímka Žena je žena z roku 1961, v ktorom stvárnila rolu "femme fatale" a získala za ňu cenu na filmovom festivale v Berlíne.

Preslávil ju aj film Pierrot Le Fou, v ktorom účinkoval Jean-Paul Belmondo.

Okrem Godarda nakrúcala i s režisérmi Jacquom Rivettom či Lucchinom Viscontim, dodala agentúra AFP.

Bola známa aj ako speváčka, spolupracovala napríklad so Sergeom Gainsbourgom. Vlani vydala CD, ktoré nazvala Je suis une aventuriere (Som dobrodružka).

Anna Karina sa narodila v Dánsku ako Hanne Karin Blarke Bayerová. Pred tým, ako sa presťahovala do Francúzska, sa v Dánsku venovala modelingu a pôsobila ako speváčka.

Filmy, v ktorých sa Karina objavila, opäť uvedú v rámci retrospektívy venovanej Godardovi, ktorá sa začne v januári v kinosálach neziskovej organizácie Cinémateque v Paríži. Ide o inštitúciu, ktorá ma jeden za najbohatších filmových archívov a múzeum s bohatou zbierkou predmetov súvisiacich s filmovým umením.