Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrela Lina Wertmüllerová, prvá režisérka nominovaná na Oscara

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Wertmüllerová sa v ruku 1976 stala prvou ženou nominovanou na Oscara za réžiu filmu Seven Beauties.

Rím 9. decembra (TASR) - Vo veku 93 rokov zomrela talianska režisérka Lina Wertmüllerová, prvá žena nominovaná na Oscara za réžiu, uviedlo vo štvrtok talianske ministerstvo kultúry i miestne médiá. Informovala o tom agentúra AP.

Wertmüllerová, ktorá v roku 2019 získala prestížne ocenenie Oscar za celoživotné dielo, zomrela v noci na štvrtok v kruhu rodiny, uviedla s odvolaním na jej príbuzných tlačová agentúra LaPresse.

Úctu zosnulej režisérke vzdal taliansky minister kultúry Dario Franceschini, ktorý uviedol, že jej "úroveň a nezameniteľný štýl" zanechal stopu v talianskej i svetovej kinematografii, píše AP. "Grazie, Lina (Ďakujem, Lina)," napísal vo vyhlásení.

Wertmüllerová sa v ruku 1976 stala prvou ženou nominovanou na Oscara za réžiu filmu Seven Beauties. S týmto filmom získala aj nomináciu v kategórii najlepší pôvodný scenár. Vtedy ocenenie nezískala, americká Akadémia filmových umení a vied ju však za celoživotné dielo odmenila o štyri desaťročia neskôr.

Talianska režisérka známa ikonickými okuliarmi v bielom ráme režírovala okrem iných aj filmy The Seduction of Mimi, Love and Anarchy a Swept Away, pripomína AP.