Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Zomrel symbol dobrých vzťahov s Čínou - panda Tchuan Tchuan

Na snímke panda veľká Tchuan Tchuan leží na zemi v zoologickej záhrade v metropole Taiwanu Tchaj-pej 19. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Komunistická Čína v roku 2008 darovala Taiwanu samca pandy veľkej Tchuan Tchuana a samicu Jüan Jüan ako symbol oteplenia vzájomných vzťahov.

Tchaj-pej 20. novembra (TASR) - Predstavitelia zoologickej záhrady v Tchaj-peji v sobotu oznámili smrť pandy veľkej, ktorú Taiwanu v rámci tzv. pandej diplomacie darovala Čína. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Osemnásťročný pandí samec Tchuan Tchuan mal podľa príznakov mozgový nádor. Veterinári ho po sérii záchvatov v sobotu uviedli do indukovanej kómy a neskôr zomrel. Aj napriek mimoriadne napätým vzťahom medzi Tchaj-pejom a Pekingom sa na jeho liečbe od začiatku mesiaca podieľali aj veterinári z Číny.

Komunistická Čína v roku 2008 darovala Taiwanu samca pandy veľkej Tchuan Tchuana a samicu Jüan Jüan ako symbol oteplenia vzájomných vzťahov. Obaja sa narodili v roku 2004 a podarilo sa im v zajatí splodiť mláďatá. Išlo o mimoriadny krok, pretože Peking v rámci tzv. pandej diplomacie tieto ohrozené živočíchy iným krajinám spravidla len "požičiava". Odhaduje sa, že vo voľnej prírode žije asi 1 800 pánd, ďalších 500 je v zoologických záhradách alebo rezerváciách, väčšinou v čínskej provincii S'-čchuan.

Peking prerušil vzájomné vzťahy v roku 2016 po zvolení prezidentky Cchaj Jing-wen, ktorá presadzuje nezávislosť Taiwanu.