Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zomrela posledná žena, ktorá ovládala Beringov dialekt aleutčiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Timošenková bola expertkou na aleutský jazyk, kultúru a dejiny. Až donedávna pôsobila ako poradkyňa pre ruských a zahraničných bádateľov.

Moskva 8. marca (TASR) - Zomrel posledný človek, ktorého materinským jazykom bol takzvaný Beringov dialent aleutčiny. Išlo o 93-ročnú Veru Timošenkovú z ruského Ďalekého východu, informovala v pondelok stanica Slobodná Európa.

Jevgenij Golovko, riaditeľ Ústavu jazykovedných štúdií Ruskej akadémie vied, uviedol, že Timošenková zomrela vo svojej rodnej obci Nikolskoje na Beringovom ostrove, ktorý sa nachádza východne od polostrova Kamčatka.

"Na (amerických) Aleutách je zachovaný veľmi blízky variant aleutčiny. Na ostrove Atka žije niekoľko ľudí, čo týmto jazykom hovoria, ale v Rusku, pokiaľ je nám známe, nie je už nikto, kto ovláda tento jazyk. Dialekt sa na americkej strane veľmi líši od Beringovho dialektu," uviedol Golovko.

Timošenková bola expertkou na aleutský jazyk, kultúru a dejiny. Až donedávna pôsobila ako poradkyňa pre ruských a zahraničných bádateľov.

Aleutčina, jediný jazyk v aleutskej vetve eskimácko-aleutských jazykov, sa v minulosti hojne používal medzi domorodým obyvateľstvom Aleutských ostrovov, Pribilofských ostrovov, Komandorských ostrovov a Aljašského polostrova.

Podľa odborníkov v súčasnosti žije menej než 100-150 ľudí, ktorí aktívne ovládajú aleutčinu.