Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zomrela speváčka Hana Zagorová

Na archívnej snímke česká speváčka Hana Zagorová počas koncertu v Grand Hoteli Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 26. marca 2017. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Zagorová patrila medzi najznámejšie české speváčky. Naspievala takmer 900 piesní a získala mnoho ocenení. V ankete Zlatý slávik sa stala druhou najúspešnejšou medzi ženami hneď po Lucii Bílej.

Praha 26. augusta (TASR) - Vo veku 75 rokov zomrela speváčka Hana Zagorová, manželka operného speváka Štefana Margitu. Informáciu o jej úmrtí potvrdil pre CNN Prima NEWS speváčkin manažér Luboš Kříž.

Zagorová patrila medzi najznámejšie české speváčky. Naspievala takmer 900 piesní a získala mnoho ocenení. V ankete Zlatý slávik sa stala druhou najúspešnejšou medzi ženami hneď po Lucii Bílej.

Preslávili ju skladby "Já jsem tvá neznámá", "Gvendolína" alebo "Maluj zase obrázky". V triu s Petrom Kotvaldom a Stanislavom Hložkom naspievali piesne "Holky z naší školky", "Spěchám" alebo ústrednú skladbu pre seriál Sanitka "Můj čas".



Natáčala televízny program "Dluhy Hany Zagorové", s manželom Štefanom Margitom mali "Hogo Fogo", účinkovala v hudobnej komédii "Trhák" a v roku 2015 ju uviedli do Siene slávy hudobných cien Anděl.

V Ćesku ju poslucháči prezývali aj "Hanička písnička", prípadne "Hanička bludička". V pamätnom prejave ju generálny tajomník KSČ Miloš Jakeš nazval "milá holka", keď ju kritizoval za podpis petície Několik vět. Na sklonku panovania KSČ si vyslúžila zákaz činnosti.

Na archívnej snímke speváčka Hana Zagorová.
Foto: TASR - Bohdan Kopčák


Jej prvým manželom bol od roku 1986 tanečník Vlastimil Harapes, s ktorým sa v roku 1992 rozviedla.



Jej svojrázny štýl stál za vznikom hovorového výrazu "nedělej Zagorku", ona sama to prijímala s humorným nadhľadom. "Ani neviem, čo presne to znamená, ale páči sa mi to," priznala vo viacerých rozhovoroch pre české médiá.

TASR v tejto súvislosti prináša profil Hany Zagorovej


Česká speváčka, textárka, herečka a moderátorka Hana Zagorová sa stala jednou z najúspešnejších osobností českej populárnej hudby. Naspievala takmer 900 piesní a v rokoch 1977 až 1985 vyhrala deväťkrát po sebe anketu Zlatý Slávik.

Hana Zagorová sa narodila 6. septembra 1946 v obci Petřkovice pri Ostrave (dnes súčasť Ostravy). Otec bol stavebným inžinierom a matka pracovala ako učiteľka. Ako sedemročná začala hrať na klavíri. Na podnet otca sa v roku 1963 prihlásila do speváckej súťaže Hľadáme nové talenty, v ktorej zvíťazila. Pravidelnú spoluprácu s ňou nadviazal Ostravský rozhlasový orchester a populárna skupina Flamingo. Popri tom študovala v rokoch 1964 až 1968 herectvo na Janáčkovej akadémii múzických umení (JAMU) v Brne. V roku 1968 bola v ankete Zlatý slávik piata.



V roku 1969 sa presťahovala do Prahy, kde s orchestrom Václava Záhradníka nahrala prvú LP platňu Bludička (1971). Účinkovala v divadle Apollo a spolupracovala s Tanečným orchestrom Československého rozhlasu. V rokoch 1972 až 1974 hosťovala v Divadle Semafor v inscenácii Kytice.

Pre jej kariéru bola dôležitá spolupráca s basgitaristom Karlom Vágnerom od roku 1973, ktorý pre ňu napísal väčšinu piesní. Bol tiež kapelníkom skupiny, ktorá ju sprevádzala.

Na snímke českí speváci Stanislav Hložek (vľavo) a Hana Zagorová počas koncertu v Grand Hoteli Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 26. marca 2017.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Jej prvý spevácky partner bol Michal Prokop, v roku 1975 ho vystriedal Petr Rezek, s ktorým nahrala úspešné duetá Asi, asi, Duhová víla alebo Dotazník. Pieseň Setkání naspievala s talianskym spevákom Drupim, s ktorým aj koncertovala. Známe sú aj skladby Tanečnice, Já jsem tvá neznámá, Maluj zase obrázky, či Kdyby se vrátil čas.

V roku 1980 si zahrala jednu z hlavných úloh vo filmovom muzikáli Trhák. V ňom si zaspievala úspešný hit so slovenským hercom Jurajom Kukurom - Lásko, amore (Nech brouka žít). V tomto období začala vystupovať s dvojicou Petr Kotvald - Stanislav Hložek. Spolu naspievali hity Můj čas, ústrednú skladbu v seriáli Sanitka a Holky z naší školky.

V 80. rokoch vyšli albumy Střípky (1981), Světlo a Stín (1982), Mimořádná linka (1983), Co stalo se, stalo (1984), Sítě kroků tvých (1985) alebo Živá voda (1988).



V roku 1989 natočila v spolupráci s nemeckou televíziou muzikálovú rozprávku Peter Pan. V júni toho istého roku sa podpísala pod petíciu Několik vět, ktorá žiadala od komunistickej moci občianske slobody.

V roku 1991 vydala šansónový album Rozhovor v tichu. Po rozvode s baletným majstrom Vlastimilom Harapesom sa v roku 1992 vydala za slovenského operného speváka Štefana Margitu. S ním nahrala albumy Ave (1994) a Ave 2. (1996). V rokoch 1993 až 1998 mala vlastnú televíznu reláciu Když nemůžu spát. Zo zábavného programu, ktorý pripravovala s manželom Štefanom Margitom, vzišlo CD a DVD Hogo Fogo (2011).

V posledných rokoch vznikli albumy Vyznání (2014), O lásce (2016) alebo Já nemám strach (2018). V roku 2020 nahrali spolu s manželom Konečně spoločně.

Hana Zagorová
Foto: TASR


Obľúbená speváčka získala mnoho ocenení. V roku 1983 jej bol udelený titul zaslúžilý umelec a v ten istý rok si prevzala Zlatú platňu Supraphonu za milión predaných nosičov. V roku 2014 získala Diamantovú platňu Supraphonu za vyše 10 miliónov nosičov. Akadémia populárnej hudby ju v apríli 2015 uviedla do Siene slávy českej populárnej hudby.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org, https://zivotopis.osobnosti.cz, zagorovahana.cz