Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrela spisovateľka Harper Leeová, držiteľka Pulitzerovej ceny

Americký exprezident George Bush v rozhovore so spisovateľkou Harper Leeovou. Foto: TASR/AP

Jej najúspešnejšia a na viac ako polstoročie jediná kniha Nezabíjajte vtáčika (To Kill a Mockingbird) vyšla v roku 1960.

Washington 19. februára (TASR) - Vo veku 89 rokov zomrela americká spisovateľka Harper Leeová, držiteľka Pulitzerovej ceny za čitateľsky úspešný román Nezabíjajte vtáčika. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na úrady v autorkinom domovskom meste Monroeville.

Úmrtie spisovateľky pre agentúru AP potvrdilo aj vydavateľstvo HarperCollins.

Harper Leeová sa narodila v Monroeville v roku 1926 v americkom štáte Alabama. Jej predkom bol Robert Lee, známy južanský generál z čias občianskej vojny v USA. Jej dobrým priateľom bol ďalší známy americký spisovateľ Truman Capote.

Jej najúspešnejšia a na viac ako polstoročie jediná kniha Nezabíjajte vtáčika (To Kill a Mockingbird) vyšla v roku 1960. Román odohrávajúci sa na americkom Juhu, sa zaoberá témami znásilnenia a rasovej nespravodlivosti. Muža čiernej pleti v ňom neprávom obvinia z brutálneho znásilnenia belošky.

Dielo sa okamžite po vydaní stalo bestellerom a získalo Pulitzerovu cenu. Stal sa prakticky klasickým dielom modernej americkej literatúry a čitateľskej obľube sa teší dodnes. V roku 1962 bol podľa románu natočený rovnomenný film.

Autorka sa napriek úspechu na viac ako polstoročie odmlčala a ďalší román s názvom Postav hliadku (Go Set a Watchman) vydala až v roku 2015. Išlo v podstate o jej literárnu prvotinu, pôvodnú verziu knihy Nezabíjajte vtáčika.

V roku 2007 dostala Harper Leeová takzvanú Prezidentskú medailu slobody za jej prínos k rozvoju americkej literatúry. Toto ocenenie jej udelil vtedajší prezident USA George W. Bush.