Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zomrela vdova maďarského exprezidenta Ferenca Mádla - Dalma Mádlová

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V čase funkčného obdobia svojho manžela sa Mádlová zúčastnila na mnohých charitatívnych aktivitách, pričom sa jej pozornosť sústredila najmä na siroty a deti zo znevýhodnených rodín.

Budapešť 22. októbra (TASR) - Vo veku nedožitých 89 rokov zomrela v piatok nadránom Dalma Mádlová, vdova maďarského exprezidenta Ferenca Mádla. Informovala o tom agentúra MTI.

Mádlová, rodená Némethyová, sa narodila 9. novembra 1932 v Pécsi. S Ferencom Mádlom, ktorý bol prezidentom od roku 2000 do roku 2005, sa zosobášila v roku 1955.

V čase funkčného obdobia svojho manžela sa Mádlová zúčastnila na mnohých charitatívnych aktivitách, pričom sa jej pozornosť sústredila najmä na siroty a deti zo znevýhodnených rodín. Prispela aj k zachovaniu a ochrane maďarskej menšiny žijúcej v zahraničí.

V charitatívnej činnosti pokračovala aj po skončení prezidentského mandátu svojho manžela a tiež po jeho smrti 29. mája 2011. Mádlovú za jej zásluhy viackrát vyznamenali; v roku 2005 dostala cenu Za občianske Maďarsko, ktorú vtedy udelili prvýkrát.