Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zosadená líderka Su Ťij dostala ďalších 6 rokov, za údajnú korupciu

Na archívnej snímke z 10. decembra 2019 mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij opúšťa Medzinárodný súdny dvor po prvom z troch dní pojednávania v holandskom Haagu. Foto: TASR/AP

Celkovo jej za rôzne obvinenia vymerali už 26 rokov odňatia slobody. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Rangún 12. októbra (TASR) - Zosadenú mjanmarskú líderku Aun Schan Su Ťij odsúdili v stredu na ďalší väzenský trest – tento raz dostala šesť rokov za údajnú korupciu. Celkovo jej za rôzne obvinenia vymerali už 26 rokov odňatia slobody. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Laureátka Nobelovej ceny za mier Su Ťij "bola odsúdená na tri roky väzenia v každej z dvoch korupčných káuz," v ktorých čelila obvineniam z prijímania úplatkov, uviedol pre AFP zdroj oboznámený s prípadom.

Sedemdesiatsedemročná Aun Schan Su Ťij je vo väzbe už od vojenského prevratu v Mjanmarsku z vlaňajšieho februára.

Odsúdená bola už za rôzne obvinenia vrátane prezradenia štátnych tajomstiev, volebných podvodov, nelegálneho dovozu vysielačiek či porušenia koronavírusových reštrikcií.

Všetky procesy prebehli bez účasti verejnosti a médií a zástupcovia obhajoby majú zákaz hovoriť s novinármi.

V najnovšej súdnej kauze čelila obžalobe, že prijala od istého bohatého podnikateľa úplatky v celkovej výške 550.000 dolárov.

Podľa ľudskoprávnych organizácií boli všetky obvinenia vznesené voči Su Ťij politicky motivované a vykonštruované. Pozorovatelia sa domnievajú, že vládnuca junta chce prostredníctvom takýchto rozsudkov Su Ťij zdiskreditovať a zabrániť jej potenciálnemu návratu do politiky.

Zosadenú mjanmarskú líderku stále súdia za ďalších minimálne päť obvinení z korupcie, za ktoré jej potenciálne hrozia ďalšie desaťročia za mrežami.

Od vojenského prevratu z vlaňajšieho februára bolo pri tvrdých zásahoch proti odporcom režimu zabitých v Mjanmarsku už vyše 2300 ľudí a zatknutých viac než 15.000 osôb, uvádza miestna monitorovacia organizácia.