Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Zosadená vládna strana žiada mjanmarskú armádu o prepustenie premiérky

Mjanmarská premiérka Aun Schan Su Ťij, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Mjamnarská armáda vyhlásila v pondelok štátny prevrat a zároveň s ním aj výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok.

Nepjito 2. februára (TASR) - Vedenie zosadenej vládnej strany v Mjanmarsku, kde deň predtým prevzala moc tamojšia armáda, vyzvalo v utorok na prepustenie de facto premiérky Aun Schan Su Ťij a ďalších štátnych predstaviteľov. Mjanmarská Národná liga za demokraciu (NLD) tento apel zverejnila na svojom facebookovom profile, píše agentúra AFP.

"Prepustite všetkých zadržaných vrátane prezidenta (Win Mjina) a de facto premiérky (Aun Schan Su Ťij)," píše sa v dokumente zverejnenom na sociálnej sieti.

Strana sa tiež vyjadrila, že vojenský prevrat vníma ako "škvrnu na dejinách (tohto) štátu a na (mjanmarskej armáde) Tamado".

Kde presne sa Su Ťij nachádza, nateraz nie je jasné. Viacero zdrojov z prostredia jej strany sa však pre AFP vyjadrilo, že majú dôvod domnievať sa, že ju armáda drží v domácom väzení v hlavnom meste Nepjito.

Mjanmarskí policajti sedia v nákladných autách zaparkovaných na ceste v centre Rangúnu 1. februára 2021.
Foto: TASR/AP


Mjamnarská armáda vyhlásila v pondelok štátny prevrat a zároveň s ním aj výnimočný stav, ktorý bude trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal jej hlavný veliteľ generál Min Aun Hlain.

Podľa vyhlásenia armády je tento krok potrebný na zachovanie "stability" štátu. Armáda zároveň obvinila volebnú komisiu, že sa nezaoberala "obrovskými nezrovnalosťami", ku ktorým došlo vo vlaňajších novembrových voľbách.