Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zosuv ľadovca v Taliansku má zatiaľ 7 potvrdených obetí vrátane Čecha

Záchranný vrtuľník krúži nad ľadovcom Punta Rocca v talianskych Alpách neďaleko mesta Canazei na severe Talianska 4. júla 2022. Foto: TASR/AP

Premiér Mario Draghi pripísal nešťastie klimatickej zmene.

Rím 4. júla (TASR) - Telo jednej mŕtvej osoby našli v pondelok záchranári na mieste, kde v nedeľu došlo k zosuvu ľadovca z vrchu Marmolada v talianskych Alpách. Počet potvrdených úmrtí tak dosiahol sedem, jeden z mŕtvych je podľa českých médií Čech. Osem ľudí sa pri nešťastí zranilo. Naďalej ostáva 14 ľudí nezvestných vrátane troch Čechov, pátraciu akciu však v priebehu pondelka komplikovali búrky v oblasti. Informuje o tom TASR, ktorá sa ďalej odvoláva na správy agentúr AP a AFP.

Masa odtrhnutého ľadovca bola 200 metrov široká, 80 metrov dlhá a 60 metrov hrubá. Spolu s ňou sa dolu svahom zosunuli aj kusy skál. Najvyšší predstaviteľ Tridentskej autonómnej provincie Maurizio Fugatti uviedol, že masa sa zrútila dolu svahom rýchlosťou 300 kilometrov za hodinu.

Záchranári na mieste pracujú s dronmi s termovíziou, avšak podľa ich miestneho šéfa Giorgia Gajera je minimálna šanca, že pod masou ľadu, snehu a skál nájdu ešte niekoho živého. Jeden zo záchranárov povedal médiám, že nájdené obete mali devastačné zranenia.

Premiér Mario Draghi pripísal nešťastie klimatickej zmene. Došlo k nemu deň po tom, čo na vrchole ľadovca zaznamenali rekordne vysokú teplotu – desať stupňov Celzia.

Pápež František vyhlásil, že sa modlí za obete nešťastia. Zdôraznil, že podobné tragédie súvisiace s klimatickou zmenou sú "naliehavým signálom, aby sme hľadali nové cesty, ako rešpektovať ľudí aj prírodu".