Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zosuvu pôdy na Ischii si zvýšil na sedem

Pohľad na zničené domy po silných dažďoch a zosuvoch pôdy v meste Casamicciola na talianskom ostrove Ischia 27. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Ostrov je náchylný na zosuvy pôdy. Úrady tak už teraz čelia aj kritike, že v ostatnom čase spravili príliš málo na to, aby takýmto udalostiam predišli.

Rím 27. novembra (TASR) - Na prinajmenšom sedem mŕtvych stúpol počet obetí zosuvu pôdy, ktorý v sobotu ráno po silnom daždi postihol taliansky ostrov Ischia. Informuje o tom na webstránke taliansky spravodajský portál Rai News s tým, že nezvestných je stále ešte najmenej päť osôb vrátane jednej trojčlennej rodiny. Talianska agentúra ANSA uvádza, že psy už zrejme detekovali aj ôsmu obeť.

Medzi obeťami sú podľa Rai News 31-ročná žena, 50-ročná žena bulharskej národnosti, dievča vo veku päť až šesť rokov, ďalej asi 16-ročný chlapec, ktorý by mohol byť príbuzným dievčaťa, a tiež žena s približne 20-dňovým novorodencom. Ďalšie telá sa zatiaľ podarilo len lokalizovať. Neapolská prefektúra v nedeľu večer informovala, že zranené sú tri osoby, jedna z nich je vo vážnom stave.

Talianska vláda v nedeľu na mimoriadnom zasadnutí vyhlásila na ostrove jednoročný núdzový stav. Zároveň pre postihnutý región uvoľnila prvú časť finančnej pomoci vo výške dvoch miliónov eur.

Ostrov Ischia s vyše 60.000 obyvateľmi zasiahla v sobotu v skorých ranných hodinách silná búrka. Vyvolala zosuv pôdy, ktorý obzvlášť silne postihol mesto Casamicciola Terme na severe ostrova, kde napáchal veľké škody. Poškodil tam domy aj celé ulice a viaceré auta zmietol do mora.

Záchranárom sa dosiaľ podarilo zo zavalených domov previezť do bezpečia už 230 ľudí. Tí sú dočasne ubytovaní v hoteloch alebo u svojich príbuzných či priateľov. Záchranári vyslobodili po vyše 32 hodinách aj 93-ročnú ženu, ktorá po zosuve uviazla vo svojom dome v meste Casamicciola Terme, ako aj trojčlennú rodinu, ktorá bývala neďaleko tejto dôchodkyne a ktorej dom taktiež zavalilo bahno.

RaiNews24 uvádza, že do bezpečia sa v zmienenom meste stále nepodarilo dostať približne 20 ľudí vrátane detí. Má ísť o zhruba päť rodín, ktoré sú odrezané od dodávok vody a elektriny.