Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Zosuv pôdy si na Filipínach vyžiadal najmenej sedem obetí na životoch

Záchranári odnášajú telo jednej z obetí po zosuve pôdy, ktorý spôsobili prudké dažde v odľahlej horskej dedine pri meste Monkayo na juhu Filipín v piatok 19. januára 2024. Foto: TASR/AP

K tragickému incidentu došlo ešte vo štvrtok v odľahlej horskej dedine pri meste Monkayo na juhu Filipín, kde zosuv pôdy zasypal dom.

Davao 19. januára (TASR) - Po zosuve pôdy, ktorý spôsobili prudké dažde, zahynulo vo filipínskom región Davao De Oro najmenej sedem ľudí vrátane detí. Ďalší dvaja ľudia sú vážne zranení, informovala v piatok agentúra AP s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa, píše TASR.

K tragickému incidentu došlo ešte vo štvrtok v odľahlej horskej dedine pri meste Monkayo na juhu Filipín, kde zosuv pôdy zasypal dom, v ktorom sa konali kresťanské modlitby. Podľa úradov je stále nezvestných päť až desať osôb.

Pátracie a záchranné operácie boli v piatok znovu obnovené po tom, čo ich vo štvrtok museli pozastaviť v dôsledku prudkých dažďov, ktoré mohli spôsobiť ďalšie zosuvy.

"Modlili sa v dome, keď ich zavalil zosuv pôdy. Je to smutné, ale taká je realita na mieste," uviedol pre AFP miestny predstaviteľ.

Niekoľko dní trvajúce silné dažde v oblasti tiež zaplavili nízko položené dediny a vyhnali z domovov viac ako 6000 ľudí v ďalších dvoch odľahlých provinciách.

Filipíny každý rok zasiahne v priemere 20 tropických búrok a tajfúnov. V roku 2013 si tajfún Haiyan, jedna z najsilnejších zaznamenaných tropických cyklón v dejinách, vyžiadal na Filipínach vyše 7300 mŕtvych alebo nezvestných, zrovnal so zemou celé dediny, zmietol lode a vynútil si evakuáciu viac ako päť miliónov ľudí.