Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Zosuv pôdy si v Japonsku vyžiadal dve obete, poškodil vyše 130 domov

Masy bahna a sutín zatarasili cestu v japonskom prístavnom meste Atami po zosuve pôdy, ku ktorému došlo v dôsledku prudkých dažďov v prefektúre Šizuoka na najväčšom japonskom ostrove Honšú v sobotu 3. júla 2021. Foto: TASR/AP

Záchranné práce sťažuje neutíchajúci dážď.

Tokio 4. júla (TASR) - Najmenej dvaja ľudia prišli o život v dôsledku mohutného zosuvu pôdy, ktorý v sobotu postihol pobrežné mesto Atami na najväčšom japonskom ostrove Honšú. Približne 20 ľudí je stále nezvestných, informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Zosuv pôdy vyvolaný niekoľkodňovými prudkými dažďami zničil desať domov a poškodil minimálne 130 ďalších. Na mieste pokračujú pátracie a odpratávacie práce, na ktorých sa podieľa približne 1000 hasičov, vojakov a ďalších záchranárov, ktorým asistujú plavidlá pobrežnej stráže.

Predpokladá sa, že niektorí z nezvestných môžu byť pod masami bahna, zatiaľ čo iných mohlo odniesť do mora. Zatiaľ sa im podarilo zachrániť najmenej desať ľudí. Ďalších 121 miestnych obyvateľov museli evakuovať.

Masy bahna a sutín zatarasili cestu v japonskom prístavnom meste Atami po zosuve pôdy, ku ktorému došlo v dôsledku prudkých dažďov v prefektúre Šizuoka na najväčšom japonskom ostrove Honšú v sobotu 3. júla 2021.
Foto: TASR/AP


Úrady dosiaľ potvrdili dve obete: ženy, ktorých mŕtve telá našli v mori príslušníci pobrežnej stráže. Záchranné práce sťažuje neutíchajúci dážď.

Atami je prímorské letovisko, ktoré leží v prefektúre Šizuoka, približne 100 kilometrov juhozápadne od Tokia. Je známe svojimi horúcimi prameňmi.

Hasiči pomáhajú pri evakuácii miestnych obyvateľov po zosuve pôdy, ku ktorému došlo v dôsledku prudkých dažďov v prístavnom meste Atami v prefektúre Šizuoka na najväčšom japonskom ostrove Honšú v sobotu 3. júla 2021.
Foto: TASR/AP


Masa pôdy sa pohybovala rýchlosťou zhruba 40 kilometrov za hodinu a zasiahla plochu s rozlohou dva kilometre vrátane obytnej a nákupnej zóny a okolia horúcich prameňov.

Vo väčšine Japonska je v súčasnosti obdobie dažďov, počas ktorého dochádza každoročne aj k povodniam a zosuvom pôdy, v dôsledku globálneho otepľovania sú však tieto fenomény častejšie.