Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Zosuv pôdy v Afganistane si vyžiadal najmenej 25 mŕtvych

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V noci na pondelok v dedine Nakré v údolí Tátín v Núristáne masa zeminy, snehu a sutín zničila alebo vážne poškodila približne 20 domov. Bilancia obetí sa môže ešte zvýšiť.

Kábul 19. februára (TASR) - Najmenej 25 mŕtvych a osem zranených si vyžiadal zosuv pôdy spôsobený silným snežením vo východoafganskej provincii Núristán, oznámil v pondelok hovorca ministerstva pre mimoriadne situácie. TASR informáciu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

V noci na pondelok v dedine Nakré v údolí Tátín v Núristáne masa zeminy, snehu a sutín zničila alebo vážne poškodila približne 20 domov. Bilancia obetí sa môže ešte zvýšiť. Provincia Núristán na južných svahoch pohoria Hindúkuš hraničí s Pakistanom a tvoria ju prevažne hory a lesy.

Predstavitelia provincie uviedli, že záchranné práce sťažujú nepriaznivé poveternostné podmienky. "Pre mraky a dážď nemôžu v Núristáne pristáť vrtuľníky," tvrdia úrady. Sneh zároveň zablokoval jednu z hlavných ciest do provincie.

Zimné sneženie sa tento rok oneskorilo vo veľkej časti Afganistanu, ktorý je zvyknutý na tuhé zimy. Podľa OSN je už tretí rok postihnutý suchom a patrí medzi krajiny, ktoré sú najviac ohrozené zmenou klímy. Pre sucho mnoho miestnych roľníkov muselo odložiť výsadbu.

Afganistan je jednou z najchudobnejších krajín sveta, zmietanou desaťročiami vojny, náchylnou na prírodné katastrofy a zraniteľnou voči extrémnym výkyvom počasia. Prísun humanitárnej pomoci sa po návrate radikálneho hnutia Taliban k moci v roku 2021 prudko znížil aj pre mnohé obmedzenia, ktoré zaviedlo voči ženám.