Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Zosuv pôdy v Papue-Novej Guinei zasiahol niekoľko dedín

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zosuv zasiahol šesť dedín v odľahlej časti provincie Enga. K nešťastiu došlo nadránom, keď väčšina dedinčanov spala, informovala agentúra DPA.

Sydney 24. mája (TASR) - Úrady v ostrovnom štáte Papua Nová Guinea vyslali do oblasti, kde v piatok došlo k mohutnému zosuvu pôdy, tím rýchlej reakcie zložený z lekárov, armády, polície a agentúr OSN, aby zhodnotil škody a pomohol zraneným.

Informovala o tom agentúra AFP. Podľa nej pomoc pre Papuu Novú Guineu avizoval aj vodca opozície v austrálskom Senáte Simon Birmingham, keď prisľúbil podporu vláde v Canberre pri rozhodovaní o vyslaní pomoci.

Austrálska televízia ABC medzičasom informovala, že o život mohlo prísť viac ako 100 ľudí. Úrady však tieto údaje zatiaľ nepotvrdili, informovala v piatok agentúra DPA. Guvernér provincie Peter Ipatas však pre agentúru AFP potvrdil, že "došlo k veľkému zosuvu pôdy, ktorý spôsobil straty na životoch a majetku". Premiér James Marape vo vyhlásení ubezpečil, že na miesto nešťastia boli vyslané záchranné tímy.

Zosuv zasiahol šesť dedín v odľahlej časti provincie Enga. K nešťastiu došlo nadránom, keď väčšina dedinčanov spala, informovala agentúra DPA.

Spresnila, že masy skál a rozbahnenej pôdy sa zosunuli aj na dedinu Kaokalam vzdialenú asi 600 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Port Moresby. Zosunutá pôda zablokovala i cestu vedúcu k mestu Porgera, kde sa nachádza veľká zlatá baňa.

Papua-Nová Guinea je tichomorský ostrovný štát, kde žije približne 10 miliónov ľudí. V odľahlých a často neprístupných oblastiach súostrovia žijú stovky kmeňov pôvodných obyvateľov. Táto má bohaté náleziská nerastných surovín, ale v hospodárskom raste a životnej úrovni zaostáva za susednými štátmi. Má súčasne jednu z najvyšších mier kriminality na svete a vyznačuje sa politickou nestabilitou.