Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zoznam štátov, ktoré uznali Izrael, sa rozšíril o Bhután

Na archívnej snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu 5. júla 2020. Foto: TASR/AP

Agentúra AFP uviedla, že dohoda Izraelu s Bhutánom je zrejme mimo snáh Spojených štátov, ktoré v posledných mesiacoch viedli k normalizácii vzťahov medzi Izraelom a štyrmi arabskými štátmi.

Jeruzalem 12. decembra (TASR) - Izrael nadviazal diplomatické vzťahy s himalájskym kráľovstvom Bhután. Podľa agentúry AFP to v sobotu oznámilo izraelské ministerstvo zahraničných vecí.

Okruh štátov, ktoré Izrael uznávajú, "sa rozširuje", uviedol vo vyhlásení izraelský minister zahraničných vecí Gabi Aškenazi. Dodal, že "nadviazanie vzťahov s bhutánskym kráľovstvom bude predstavovať novú etapu v prehlbovaní vzťahov Izraela v Ázii."

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dohodu privítal a na svojom konte na sociálnej sieti Twitter napísal, že ide o "ďalší plod mierových dohôd". Dodal, že s cieľom normalizácie vzťahov je Izrael v kontakte aj s ďalšími krajinami.

Agentúra AFP uviedla, že dohoda Izraelu s Bhutánom je zrejme mimo snáh Spojených štátov, ktoré v posledných mesiacoch viedli k normalizácii vzťahov medzi Izraelom a štyrmi arabskými štátmi vrátane Spojených arabských emirátov.
Šéf izraelskej Rady národnej bezpečnosti Meir Ben-Šabbat (vľavo) a bahrajnský minister zahraničných vecí Abdal Latíf bin Rašíd Zajání počas podpisu balíka zmlúv o vzájomnej spolupráci v Manáme v nedeľu 18. októbra 2020. Bahrajn a Izrael formálne nadviazali bilaterálne diplomatické vzťahy, čím sa z malej krajiny Perzského zálivu stal štvrtý arabský štát, ktorý normalizuje vzťahy s Izraelom.
Foto: TASR/AP

Podľa AFP ministri zahraničných vecí Izraela a Bhutánu viedli tajné rozhovory, ktoré vyústili do dohody o normalizácii bilaterálnych diplomatických vzťahov.

Aj keď formálne diplomatické vzťahy neexistovali, Izrael od roku 1982 pomáha Bhutánu v oblasti poľnohospodárstva, zdravotníctva a hospodárenia s vodou, uviedol spravodajský portál i24 News.

Bhután je budhistické kráľovstvo nachádzajúce sa na východnom cípe Himalájí. Susedí s Indiou a tibetskou autonómnou oblasťou. Oficiálne diplomatické styky má iba s 53 krajinami, pričom ich zoznam nezahŕňa USA, Britániu, Francúzsko alebo Rusko. Nemá ani diplomatické styky s Čínou, ktorá v roku 1959 uzavrela spoločnú hranicu.