Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Žralok útočil druhýkrát pri rovnakom ostrove, stav dieťaťa je kritický

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dvanásťročné dievča pohrýzol žralok do stehna a zachránil ju vrtuľník z mesta Cid Harbour na ostrovoch Whitsunday, pri pobreží austrálskeho štátu Queensland.

Brisbane 20. septembra (TASR) - Na dievčatko zaútočil vo štvrtok žralok pri tom istom ostrove Veľkej koralovej bariéry v Austrálii, kde v predchádzajúci deň pohrýzol žralok ženu. Obe sú v kritickom stave, napísala tlačová agentúra AP.

Dvanásťročné dievča pohrýzol žralok do stehna a zachránil ju vrtuľník z mesta Cid Harbour na ostrovoch Whitsunday, pri pobreží austrálskeho štátu Queensland.

Dievčatko, ktoré prázdninovalo s otcom a sestrou, podstúpi operáciu. Stratilo značné množstvo krvi.

"Je to strašné... pre naše záchranárske kruhy je to veľká výzva vyrovnať sa dvoma podobnými prípadmi za necelých 24 hodín," povedala novinárom šéfka záchranárskych operácií v štáte Queensland Tracey Eastwicková.

Posledný útok žraloka v tejto oblasti sa stal pred ôsmimi rokmi.

V stredu večer dohrýzol žralok pri pobreží toho istého ostrova aj 46-ročnú Justine Barwickovú, keď sa tam potápala. Táto matka dvoch detí je po nočnej operácii v kritickom stave.

Ženu vyzdvihla záchranná helikoptéra, ktorá sa nachádzala len 15 minút od miesta útoku, pretože predtým podnikla inú záchrannú akciu.

Člen posádky Ben McCauley uviedol, že neďaleko sa plavil aj lekár a ďalší ľudia, ktorí Barwickovej poskytli prvú pomoc a tým jej zrejme zachránili život.

Vláda v Queenslande rozmiestni v oblasti tri "inteligentné bójky" a pokúsi sa tak zabrániť ďalším útokom. Ide o sonarové zariadenie v mori, ktoré identifikuje žraloky vo vode a vyšle varovný signál pobrežnej hliadke.

V tejto obľúbenej dovolenkovej oblasti tiež hliadkujú zamestnanci rybárskych organizácií a pobrežná polícia, pričom plavci dostali pokyn nevstupovať do vody.