Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Zrážka autokaru s autobusom v Poľsku si vyžiadala deväť životov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Podľa predbežných výsledkov vyšetrovania stratil vodič mikrobusu kontrolu nad svojím vozidlom.

Varšava 23. augusta (TASR) - Všetkých deväť ľudí vezúcich sa v autokare zahynulo a sedem ďalších osôb sediacich v autobuse utrpelo zranenia, keď sa obe vozidlá v sobotu večer zrazili na cestnej komunikácii pri sliezskom meste Gliwice v juhozápadnom Poľsku.

Informovala o tom v nedeľu agentúra AP s odvolaním sa na poľských záchranárov i médiá.

Pri dopravnej nehode sa zrazili autobus väčších rozmerov vezúci 49 cestujúcich a mikrobus Renault Trafic, v ktorom bolo deväť ľudí.

Hovorca polície Marek Slomski uviedol, že podľa predbežných výsledkov vyšetrovania stratil vodič mikrobusu kontrolu nad svojím vozidlom a prudko skrútil volant, aby nevybočil z vozovky. Autokar sa však prevrátil a strechou sa čelne zrazil s autobusom.

Hovorca hasičov z Gliwíc kapitán Damian Dudek pre poľskú tlačovú agentúru PAP povedal, že v autobuse bolo 49 ľudí vrátane vodiča. Sedem z nich previezli do nemocnice, pričom šofér je zranený najťažšie.

Vybraná chronológia nehôd autobusov v Poľsku od roku 2015


11. júna 2015

Pri autobusovom nešťastí neďaleko Čenstochovej na juhu Poľska utrpelo ťažké zranenia päť a ľahšie 16 osôb. Veľkú väčšinu pasažierov autobusu, 44 zo 48 cestujúcich, tvorili deti vo veku 9-15 rokov, ktoré sa vracali z výletu.

23. júla 2015

Štyria ľudia zomreli a 21 ďalších sa zranilo pri havárii ukrajinského autobusu v Poľsku. Autobus so 49 pasažiermi na palube smeroval z Lublinu na východe krajiny do Varšavy. Pri meste Garwolin prešiel do protismeru, skĺzol do priekopy a vrazil do stromu.

8. júna 2018

Celkovo 44 ľudí utrpelo na juhu Poľska zranenia pri zrážke autobusu vezúceho žiakov zo školského výletu a dvoch ďalších vozidiel. K zrážke autobusu, kamióna a auta došlo na úzkej, kľukatej a rušnej ceste vedúcej z horského strediska Zakopané do Varšavy.

18. júna 2018

Dve osoby prišli o život a takmer tri desiatky utrpeli zranenia po tom, čo v strednom Poľsku na ceste smerujúcej do miest Gdansk a Sopot na pobreží Baltského mora havaroval autobus, ktorý viezol približne 50 ľudí. Išlo o poľských dôchodcov z dediny Bodzanów, ktorí cestovali na dovolenku k Baltskému moru. Vozidlo zišlo z vozovky do priekopy.

18. augusta 2018

Životy troch ľudí si vyžiadala nehoda ukrajinského autobusu pri obci Leszczawa Dolna na juhovýchode Poľska. Ďalších 37 cestujúcich sa zranilo. Autobus zišiel z vozovky a zrútil sa zo svahu na mieste, ktoré je pre časté nehody známe ako "zákruta smrti". Vodič podľa vyjadrenia prokuratúry výrazne prekročil povolenú rýchlosť.

24. septembra 2018

Dvaja ľudia zahynuli a niekoľko ďalších utrpelo zranenia po čelnej zrážke autobusu vezúceho deti s kamiónom, ku ktorej došlo v obci Tyrowo na severe Poľska. Vodič autobusu a jeden z opatrovateľov detí zahynuli na mieste.

2. septembra 2019

Jedna osoba prišla o život a ďalších 33 utrpelo zranenia pri čelnej zrážke autobusu s dodávkou, ku ktorej došlo pri dedine Šwiniarsko na juhu Poľska. Autobus viezol deti, ktoré sa vracali domov z prvého školského dňa.

25. júna 2020

Jedného mŕtveho a 18 zranených si vyžiadala vo Varšave nehoda autobusu, ktorý sa zrútil z mosta na viacprúdovú cestu vedúcu pozdĺž rieky Visla. Vyšetrovatelia vodiča autobusu podozrievajú z toho, že bol počas jazdy pod vplyvom drog.