Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na priecestí v Studénke sa už jedna tragédia stala. Pred 25 rokmi

Na snímke zrážka vlaku Pendolino a nákladného automobilu pri meste Studénka v Moravskosliezskom kraji, okres Nový Jičín, v stredu 22. júla 2015. Foto: TASR/Drážní inspekce

Vtedy sa na rovnakom mieste, kde do poľského kamiónu v plnej rýchlosti vrazil rýchlik Pendolino, konali počas plnej železničnej prevádzky stavebné úpravy.

Praha 26. júla (TASR) - V roku 1990 sa na železničnom priecestí v českom meste Studénka, okres Nový Jičín, stala takmer podobná vlaková nehoda, ako v stredu, napísal dnes spravodajský server Novinky.cz.



Vtedy sa na rovnakom mieste, kde do poľského kamiónu v plnej rýchlosti vrazil rýchlik Pendolino, konali počas plnej železničnej prevádzky stavebné úpravy. Pred 25 rokmi, keď sa k tomuto miestu blížil rýchlik z Ostravy, vošiel do priecestia parný valec. Po náraze s rýchlikom sa stavebný stroj vznietil a jeho vodič v ňom uhorel. Niekoľko prvých vozňov sa v dôsledku nárazu vykoľajilo a polámalo okolité stĺpy. Škoda sa vyšplhala na milióny korún.

O jednej z najväčších, ale už zabudnutých železničných nehôd, z 3. augusta 1990 sa podľa Noviniek.cz v českých médiách doposiaľ mlčalo. Na základe tejto a stredajšej nehody sa ukazuje, že dané priecestie sa stalo najnebezpečnejším v Českej republike, píšu Novinky.cz a dodávajú, že žiadne iné v Česku totiž takúto bilanciu - dve veľmi tragické nehody s tak veľkou škodou - zrejme doposiaľ nemá.

"Je to tak, tú nehodu som vtedy videl na vlastné oči. Rýchlik narazil do valca, ktorý upravoval priestor medzi závorami. I napriek tomu, že to malo prísne technologické postupy, stala sa tam tak ťažká nehoda, na ktorú sa ale postupom času takmer zabudlo," povedal starosta Studénky Lubomír Šobich.

Dodal, že v 80. rokoch sa hovorilo o tom, ako lepšie toto frekventované priecestie zabezpečiť a či namiesto neho nepostaviť nadjazd. Priecestie je podľa neho skutočne špičkovo zabezpečené, nebezpečným ho ale robia hustá vlaková premávka a nedisciplinovaní vodiči.