Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zrážku vlakov pri Galgamácse spôsobila posádka jedného z nich

Ilustračné foto Foto: TASR

Vlak idúci z mesta Aszód po jednokoľajnej trati sa mal vzhľadom na meškanie vyhýbať s protiidúcou súpravou na inej stanici ako zvyčajne, namiesto toho sa však z doposiaľ nevyjasnených príčin zrazili.

Budapešť 16. augusta (TASR) - Zrážku dvoch vlakov pri maďarskej obci Galgamácsa v Peštianskej župe, pri ktorej sa zranilo 21 ľudí, spôsobila posádka jedného z týchto vlakov. Podľa agentúry MTI Úrad bezpečnosti dopravy (KSZ) totiž zistil, že nepočkala na príchod protiidúceho vlaku v určenej stanici.

Vlak idúci z mesta Aszód po jednokoľajnej trati sa mal vzhľadom na meškanie vyhýbať s protiidúcou súpravou na inej stanici ako zvyčajne, namiesto toho sa však z doposiaľ nevyjasnených príčin zrazili.

Podľa predbežných výsledkov vyšetrovania strojvodcov a sprievodcov oboch vlakov písomne informovali, že kvôli meškaniu sa súpravy budú vzájomne vyhýbať namiesto stanice Nógrádkövesd v stanici Acsa-Erdőkürt. Na stanici Acsa-Erdőkürt nefunguje dopravná služba, ale ani signalizácia, ktorá by oznamovala obsadenie trate. Polícia začala trestné stíhanie pre podozrenie zo všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti.

Odborová organizácia železničiarov vyhlásila, že ročne dôjde zhruba k desiatim podobným krízovým situáciám. Dôvodom podľa odborárov je preťaženosť železničiarov a nedostatok pracovníkov.

Záchranári po dnešnej nehode odviezli do nemocníc celkom 21 zranených. Havária, pri ktorej sa zrazili dva osobné vlaky, sa stala o 8.30 h, 42 kilometrov severovýchodne od Budapešti na trati Aszód-Balassagyarmat. Súpravy sa zrazili v zákrute, keď išli rýchlosťou zhruba 20 km/h, pričom sa nevykoľajili.

V oboch vlakoch bolo v čase nehody približne 40 cestujúcich. Medzi ľahko zranenými bol aj jeden zo strojvodcov. Pasažieri mali najmä pomliaždeniny. Jeden muž v strednom veku utrpel zlomeninu nohy a žena taktiež v strednom veku mala zlomené rebro.