Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Zrážky na hraniciach s Arménskom a Azerbajdžanom si vyžiadali obete

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa ministerstva obrany v Baku zaútočili ako prvé jednotky arménskej armády. V dôsledku ich delostreleckej paľby zahynuli dvaja azerbajdžanskí vojaci a ďalší piati utrpeli zranenia.

Baku/Jerevan 12. júla (TASR) - Pohraničné zrážky medzi arménskymi a azerbajdžanskými silami si v nedeľu vyžiadali najmenej dva životy. Z eskalácie napätia sa navzájom obviňujú obe krajiny, ktorých vzťahy už desaťročia komplikuje spor o odštiepenecký región Náhorný Karabach.

Nedeľňajšie boje však vypukli ďaleko od Náhorného Karabachu, priamo na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom, informovala agentúra AFP.

Podľa ministerstva obrany v Baku zaútočili ako prvé jednotky arménskej armády. V dôsledku ich delostreleckej paľby zahynuli dvaja azerbajdžanskí vojaci a ďalší piati utrpeli zranenia.

Arméni podľa verzie Baku spustili svoju ofenzívu z provincie Tavuš ležiacej na severozápade Arménska. Po azerbajdžanskom protiúdere sa arménski útočníci stiahli. Baku v tejto súvislosti obvinilo Jerevan z "flagrantného" porušenia prímeria medzi oboma krajinami.

Arménsky rezort obrany naopak zodpovednosť za nedeľňajší incident pripísal azerbajdžanskej strane. Podľa Jerevanu skupina azerbajžanských vojakov v terénnom aute narušila štátne hranice Arménska v oblasti Tavušu a následne sa stiahla. Potom údajne Azerbajdžanci spustili delostreleckú paľbu na arménske pozície, informovala agentúra TASS.

Arméni paľbu opätovali a útočníci, ktorí utrpeli ťažké straty, sa napokon stiahli, uviedlo ministerstvo obrany v Jerevane. Na arménskej strane podľa neho neboli zaznamenané žiadne straty. Podľa azerbajdžanskej verzie utrpeli straty aj Arméni.

Vzťahy oboch susedných krajín už od rozpadu Sovietskeho zväzu komplikujú najmä spory o Náhorný Karabach, odštiepenecký región Azerbajdžanu, ktorý je pod kontrolou miestnych arménskych separatistov. Vojna o Náhorný Karabach z rokov 1988 až 1994 si vyžiadala najmenej 30.000 obetí na životoch. V oblasti odvtedy platí krehké prímerie.