Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zrážky na hraniciach Venezuely s Kolumbiou si vyžiadali životy vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Venezuelský minister obrany Vladimir Padrino López vyjadril v mene celej vlády sústrasť rodinám vojakov, ktorí podľa neho plnili prísahu, že budú brániť vlasť do posledného dychu.

Caracas 29. apríla (TASR) - Osem venezuelských vojakov prišlo o život pri zrážkach s ozbrojenými skupinami pôsobiacimi na hraniciach s Kolumbiou. Informovala o tom v noci na štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo obrany v Caracase.

Rezort obrany to oznámil dva dni po tom, čo informoval o intenzívnych bojoch s "kolumbijskými ozbrojenými skupinami", ktoré si vyžiadali "značný počet" obetí.

Venezuelský minister obrany Vladimir Padrino López vyjadril v mene celej vlády sústrasť rodinám vojakov, ktorí podľa neho "plnili prísahu, že budú brániť vlasť do posledného dychu".

Viaceré venezuelské bezpečnostné zložky začali 21. marca operáciu vo venezuelskom štáte Apure s cieľom poraziť ozbrojené skupiny aktívne na území Venezuely. Tisíce civilistov utiekli pred bojmi do susednej Kolumbie.

Výsledkom operácie bolo doteraz podľa Caracasu niekoľko zatknutí a zaistenie zbraní, výbušnín a drog.

V pohraničnej oblasti medzi Venezuelou a Kolumbiou je podľa humanitárnej organizácie Human Rights Watch (HRW) aktívnych viacero ozbrojených skupín vrátane dvoch, ktoré boli vytvorené po tom, ako kolumbijská vláda v roku 2016 podpísala mierovú dohodu s ľavicovými vzbúrencami z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC).