Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zostrelené lietadlo na Ukrajine: Kľúčová osoba je vraj identifikovaná

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Boeing malajzijských aerolínií, smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, zostrelili 17. júla 2014 v Doneckej oblasti. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube.

Moskva 8. decembra (TASR) - Spoločné vyšetrovanie investigatívnej skupiny Bellingcat a ruského webu The Insider pravdepodobne odhalilo identitu "Delfína", čo je krycie meno kľúčovej osoby, po ktorej pátral Holandskom vedený Spoločný vyšetrovací tím (JIT) v súvislosti so zostrelením lietadla malajzijských aerolínií na východe Ukrajiny v júli 2014.

"S vysokou mierou istoty" ide o ruského generálplukovníka vo výslužbe Nikolaja Tkačova, v súčasnosti hlavného inšpektora ruského Centrálneho vojenského okruhu, uvádza Bellingcat v správe zverejnenej v piatok na svojej internetovej stránke.

Bellingcat a The Insider vychádzali z vtedajších zachytených telefonických rozhovorov. Zaznela tam aj prezývka Orion, pod ktorou sa skrýva istý Andrej Ivanovič.

The Insider si nahral Tkačovov hlas, keď mu zatelefonoval pod vymyslenou zámienkou. Potom sa obe vyšetrovacie skupiny obrátili na dve nezávislé výskumné inštitúcie v USA a Litve, aby vykonali hlasovú analýzu. Obe nezávisle na sebe potvrdili, že "s vysokou mierou istoty" ide o Tkačovov hlas.

Nie je presne známe, akú úlohu mohol Delfín alebo Orion zohrať v pri zostrelení lietadla, ale skutočnosť, že JIT výslovne vyzýval na odhalenie ich totožnosti, naznačuje, že sú kľúčovými osobami v rámci vyšetrovania tragédie, konštatuje Bellingcat na svojom webe.

V správe taktiež uvádza, že podľa bývalého veliteľa separatistov Igora Girkina (s krycím menom Strelkov) bol Delfín vysokopostaveným ruským veliteľom operujúcim z ukrajinského mesta Krasnodon. Girkin tvrdil, že Delfín mal za úlohu reorganizáciu a konsolidáciu decentralizovaných vojenských jednotiek samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR).

Podľa zistení JIT z roku 2016 systém Buk, ktorý zostrelil let MH17, prekročil hranicu na Ukrajinu práve pri Krasnodone. Girkin uviedol, že sa stretol s Delfínom v Krasnodone v polovici júla 2014.

Boeing malajzijských aerolínií, smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, zostrelili 17. júla 2014 v Doneckej oblasti. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube. JIT vo svojej správe uzavrel, že lietadlo zostrelili z územia pod kontrolou Ruskom podporovaných separatistov protilietadlovým systémom Buk dopraveným z Ruska.