Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zrútenie lietadla Boeing 737 Max 8 ovplyvní celý letecký priemysel

Záchranári odnášajú zabalené telá obetí z miesta nehody lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, pri meste Bishoftu, 50 km južne od Addis Abeby 10. marca 2019. Foto: TASR/AP

Situácia je veľmi dramatická, keďže ide o nový typ lietadla a pretože sa v priebehu niekoľkých mesiacov takmer rovnakým spôsobom zrútil už druhý stroj tohto typu, uviedol letecký expert Kurt Hofmann.

Viedeň/Chicago 11. marca (TASR) - Letecký expert Kurt Hofmann považuje situáciu v celom leteckom priemysle po zrútení takmer úplne nového lietadla Boeing 737 Max 8 v Etiópii za "veľmi dramatickú". Je možné, že sa čoskoro začne diskusia o celosvetovom zákaze lietania strojov tohto typu, uviedol Hofmann v pondelok. "Všetky aerolínie sa pýtajú, aký je problém?"



V prevádzke je aktuálne 350 lietadiel Boeing 737 Max 8 a objednaných je vyše 5000. Situácia je "veľmi dramatická", keďže ide o nový typ lietadla, novú generáciu a pretože sa v priebehu niekoľkých mesiacov takmer rovnakým spôsobom zrútil už druhý stroj tohto typu, uviedol Hofmann v rozhovore pre Ö3-Nachrichten. Koncom vlaňajšieho októbra sa totiž zrútilo konštrukčne rovnaké lietadlo v Indonézii.

Boeing 737 Max je aktuálnym modelom celosvetovo najvyrábanejšej skupiny dopravných lietadiel. Čínsky úrad pre civilné letectvo (CAAC) vydal v pondelok nariadenie, ktorým dočasne pozastavil lety všetkých lietadiel typu Boeing 737-8 MAX. Rovnako Ethiopian Airlines, ktorým patrilo zrútené lietadlo, oznámili, že nechajú všetky stroje 737 Max 8 na zemi. V Európe vsadil na tieto lietadlá napríklad Ryanair, avšak ešte žiaden zo 135 objednaných strojov nie je v prevádzke.