Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zurabišviliová odsúdila referendá na Ukrajine ako neakceptovateľné

Salome Zurabishviliová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V súčasnosti pritom do Gruzínska utekajú tisíce ruských občanov v snahe vyhnúť sa mobilizácii.

Tbilisi 27. septembra (TASR) - Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová označila referendá o pripojení k Rusku v okupovaných ukrajinských regiónoch za "cynické" a "absolútne neakceptovateľné". TASR o tom informuje na základe utorkovej správy televízie CNN.

"Vieme o aké referendá ide, keď sa konajú na okupovanom území a vo vojnových podmienkach... Zo strany Ruska je takéto konanie mimoriadne cynické a (referendá) sú absolútne neakceptovateľné pre nás, pre svet a pre civilizovaných ľudí," uviedla Zurabišviliová.

Gruzínska prezidentka tieto slová predniesla počas návštevy pamätníka v Tbilisi, ktorý je venovaný obetiam 29 rokov trvajúceho konfliktu v Abcházsku. Nad touto odštiepeneckou autonómnou republikou stratilo Gruzínsko kontrolu po spore s proruskými separatistami, uvádza CNN. Rusko v roku 2008 po vojne s Gruzínskom uznalo Abcházsko za štát a tamojším občanom začalo vydávať ruské pasy.

V súčasnosti pritom do Gruzínska utekajú tisíce ruských občanov v snahe vyhnúť sa mobilizácii. Gruzínska vláda uviedla, že od vyhlásenia mobilizácie sa počet Rusov prichádzajúcich do Gruzínska zdvojnásobil a na hraniciach sa tvoria rozsiahle kolóny.