Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zverejnili list šéfa brokerskej firmy Quaestor premiérovi Orbánovi

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Podľa agentúry MTI Tarsoly v ňom žiadal Orbána o riešenie problémov brokerskej skupiny Quaestor.

Budapešť 31. marca (TASR) - Úrad maďarskej vlády na svojej internetovej stránke kormany.hu dnes zverejnil list generálneho riaditeľa brokerskej spoločnosti Quaestor Csabu Tarsolya adresovaný predsedovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi. Podľa agentúry MTI Tarsoly v ňom žiadal Orbána o riešenie problémov brokerskej skupiny Quaestor.

V liste zaslanom 9. marca šéf Quaestoru upozornil premiéra, že po kauze brokerského domu Buda-Cash, ktorá vypukla koncom februára, je spoločnosť nútená vyhlásiť bankrot, pretože ju dostihla vlna predajov dlhopisov. Podotkol, že Quaestor nedokáže z vlastných zdrojov vyplatiť klientov.

Šéf Quaestoru navrhol, aby vláda poskytla spoločnosti štátny úver, z ktorého by nakúpila štátne dlhopisy a v rámci konkurzného konania by sa pokúsila o refinancovanie. "Žiaľ výhradne trhovými prostriedkami to nie je možné. Mnohé banky, poisťovne a investičné spoločnosti sveta museli požiadať v takýchto prípadoch o pomoc štátu," písal Tarsoly.

Podľa jeho vyjadrenia by tak štát hneď dostal nákupom štátnych dlhopisov späť poskytnutý úver a aj klientov by bolo možné odškodniť. Do hypotéky ponúkol okrem iného budapeštiansky komplex kancelárií DunaCity a györsky ETO Park, v ktorom je futbalový štadión i nákupné centrum.

Internetové vydanie denníka Népszabadság dnes uviedlo, že z vládnych vyjadrení uplynulých týždňov jednoznačne vyplýva, že Orbán navrhované riešenie odmietol a Quaestor štátnu pomoc nedostal.

Parlament dnes schválil návrh zákona, v zmysle ktorého budú brokerské spoločností a ich šéfovia v prípade spôsobenia škôd ručiť svojím majetkom. Podľa denníka ale predtým už vydali príslušné úrady zákaz narábať s györskym ETO Parkom a Tarsolyove dcéry museli odovzdať luxusné vozidlá značky Lexus. Generálny riaditeľ Quaestoru a jeho dvoch spoločníkov medzičasom vzali do vyšetrovacej väzby.

V uplynulých týždňoch vypukli v Maďarsku dve veľké kauzy nebankových subjektov Buda-Cash a Quaestor, v ktorých výška škôd dosahuje stovky miliárd forintov. Poškodení sú nielen drobní investori, ale aj samosprávy, a dokonca v prípade brokerskej spoločnosti Quaestor tam malo uložené finančné prostriedky aj ministerstvo zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov. Minister Péter Szijjártó však tesne pred krachom tieto prostriedky dal vybrať.

Orbán v pondelok v parlamente vyhlásil, že vláda urobila včas potrebné kroky a snažila sa verejné financie uložiť do bezpečia, čo je podľa jeho vyjadrenia správne, pretože "ide o peniaze ľudí". Zdôraznil, že problém ukladania verejných financií je nutné riešiť, aby štátne organizácie nemuseli ukladať finančné prostriedky v bankách a brokerských domoch.

Premiér v súvislosti s kauzou Buda-Cash povedal, že do výšky 30 miliónov forintov (100.190 eur) už odškodnili 96,5 percenta klientov. Fond na ochranu investícií by mal v prípade Quaestoru odškodniť klientov do výšky šesť miliónov forintov (20.038 eur), čo by znamenalo úplné odškodnenie 22.000 malých investorov. Zvyšných 9500 klientov by dostalo svoje peniaze zo zablokovaného majetku Quaestoru a jeho vodcov, pritom ale ani samosprávy nenechá bez pomoci.