Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zverejnili mená troch nominantov na Cenu Václava Havla za rok 2022

Václav Havel, foto z archívu. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Cenu Václava Havla za ľudské práva od roku 2013 každoročne udeľuje PZ RE v spolupráci s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77 a jej súčasťou je prémia 60.000 eur.

Brusel/Praha 6. septembra (TASR) - Výberová komisia Ceny Václava Havla za ľudské práva, ktorá sa udeľuje za mimoriadny prínos jednotlivca či mimovládnej organizácie alebo inštitúcie v oblasti ľudských práv v Európe i mimo nej, oznámila v utorok užší výber finalistov za rok 2022. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Komisia, zložená z nezávislých osobností z oblasti ochrany ľudských práv, ktorej predsedá šéf Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Tiny Kox, sa v utorok na stretnutí v Prahe rozhodla vybrať do užšieho výberu troch nominantov.

Prvým je ruský politik, spisovateľ a historik Vladimir Kara-Murza. Je jedným z opozičných lídrov a koordinátorom Nadácie Otvorené Rusko, ktorú založil Michail Chodorkovskij. Úrady Kara-Murzu zatkli v apríli 2022 a hrozí mu až desať rokov väzenia.

Druhým nominantom medzinárodnej poroty je Dúhová koalícia/Neplatná kampaň za práva osôb LGBTQIA+ z Maďarska. Ide o koalíciu ľudskoprávnych organizácií, skupín bojujúcich za práva osôb LGBTQIA+ a iných občianskych hnutí.

Tretiu nomináciu získala koalícia ukrajinských ľudskoprávnych organizácií známa pod názvom Ukraine 5 AM Coalition. Cieľom jej členov je odhaľovať, dokumentovať, zhromažďovať a uchovávať dôkazy a zároveň zvyšovať povedomie o vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti spáchaných na Ukrajine počas ruskej invázie.

V poradí desiaty víťaz Ceny Václava Havla bude vyhlásený 10. októbra v Štrasburgu počas otvorenia jesenného plenárneho zasadnutia PZ RE.

Cenu Václava Havla za ľudské práva od roku 2013 každoročne udeľuje PZ RE v spolupráci s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77 a jej súčasťou je prémia 60.000 eur.

V roku 2021 bola táto cena udelená bieloruskej opozičnej líderke Marii Kalesnikavovej za jej mimoriadne aktivity pri obrane ľudských práv.