Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Zverejnili prvý záber Karola III. pri plnení kráľovských povinností

Na tejto fotografii z 11. septembra 2022 britský kráľ Karol III. vykonáva oficiálne vládne povinnosti v Buckinghamskom paláci v Londýne. Foto: TASR/AP

Fotografia vznikla tri dni po smrti kráľovnej Alžbety II. v miestnosti z 18. storočia v Buckinghamskom paláci.

Londýn 24. septembra (TASR) — Britská kráľovská rodina zverejnila prvú fotografiu nového kráľa pri plnení si štátnych povinností. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Fotografia vznikla tri dni po smrti kráľovnej Alžbety II. v miestnosti z 18. storočia v Buckinghamskom paláci. Karol III. na nej sedí za pracovným stolom a vyberá z oficiálnej červenej krabice korešpodenciu, ktorú mu pripravil osobný tajomník.

Ako súčasť panovníckej kontinuity sú na fotografii za ním jeho zosnulí rodičia Alžbeta a Filip. Dvojica ju darovala kráľovi Jurajovi VI. v roku 1951, rok na to sa Karolova mama stala kráľovnou.

Počas svojho panovania bola kráľovná Alžbeta II. pravidelne zobrazovaná pri vybavovaní korešpodencie a vládnych dokumentov, ktoré jej v oficiálnej červenej krabici prinášal jej osobný tajomník.

Kráľovná zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov, jej pohreb sa konal 19. septembra. Úctu zosnulej panovníčke vyjadrili desaťtisíce obyčajných ľudí i svetoví lídri.