Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V radoch francúzskej katolíckej cirkvi hlásia tisíce obetí zneužívania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jean-Marc Sauvé vyzval cirkev, aby obete týchto činov finančne odškodnila, aj keď väčšinu prípadov súvisiacich s údajnými zločinmi už nie je možné stíhať.

Paríž 5. októbra (TASR) - Vo Francúzsku zaznamenali v rokoch 1950 – 2020 približne 216. 000 prípadov pohlavného zneužívania maloletých predstaviteľmi katolíckej cirkvi. V utorok to oznámila nezávislá komisia vyšetrujúca zneužívanie detí v rámci rímskokatolíckej cirkvi vo Francúzsku.

Ako informovala agentúra AFP, prelomovú správu komisia zverejnila po 2,5-ročnom vyšetrovaní.

Ak sa k obetiam zneužívania za sedem desaťročí započítajú aj obete činov, ktorých sa dopustili laickí členovia cirkvi, ako sú učitelia v katolíckych školách, ich počet sa zvýši na 330.000.

"Katolícka cirkev prejavovala až do roku 2000 hlbokú a dokonca krutú ľahostajnosť voči obetiam," uviedol predseda komisie Jean-Marc Sauvé na tlačovej konferencii.

Sauvé vyzval cirkev, aby obete týchto činov finančne odškodnila, aj keď väčšinu prípadov súvisiacich s údajnými zločinmi už nie je možné stíhať.

V správe komisie, ktorá má takmer 2500 strán, sa uvádza, že "veľkú väčšinu“ obetí tvorili chlapci zo širokej škály sociálnych pomerov.

"Katolícka cirkev je po rodine a okruhu priateľov prostredím, v ktorom je najviac rozšírené sexuálne násilie," uvádza sa v správe.

Sauvé v rozhovore zverejnenom v nedeľníku Le Journal du Dimanche predtým uviedol, že v radoch cirkvi pracovalo za posledných 70 rokov 3000 osôb, ktoré sa dopustili zneužívania detí. Dve tretiny z nich pritom tvorili kňazi.