Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Zvon vo Westminsterskom opátstve odbil 99-krát na počesť Philipa

Na veľkoplošnej obrazovke fotografia zosnulého britského princa Philipa na budove Piccadilly Circus v Londýne 9. apríla 2021. Britský princ Philip, manžel kráľovnej Alžbety II., zomrel v piatok vo veku 99 rokov. Oznámil to Buckinghamský palác. "Jeho kráľovská výsosť zomrela dnes ráno pokojne na Windsorskom zámku," dodal palác s tým, že ďalšie informácie zverejnia v náležitom čase. Foto: TASR/AP

Manžel kráľovnej Alžbety II. zomrel v piatok ráno vo veku 99 rokov - dva mesiace pred svojimi 100. narodeninami - na Windsorskom zámku.

Londýn 9. apríla (TASR) - Deväťdesiatimi deviatimi údermi zvona si v piatok večer uctili v svetoznámom Westminsterskom opátstve v Londýne pamiatku zosnulého britského princa Philipa. Informovala o tom stanica Sky News.

Od 18.00 h miestneho času (19.00 h SELČ) zaznel raz za minútu úder tenorového zvona. Dovedna sa zvon rozozvučal 99-krát, a to na počesť každého roka, ktorého sa vojvoda z Edinburghu dožil.

Manžel kráľovnej Alžbety II. zomrel v piatok ráno vo veku 99 rokov - dva mesiace pred svojimi 100. narodeninami - na Windsorskom zámku.

Britská vláda i kráľovská rodina vyzvali ľudí, aby naďalej dodržiavali pandemické nariadenia a nezúčastňovali sa na spomienkových zhromaždeniach. Pred Buckinghamský palác medzitým položilo kvety množstvo ľudí.

V sobotu napoludnie zaznejú pri príležitosti úmrtia Philipa i čestné delostrelecké salvy, oznámilo britské ministerstvo obrany. Počas 40 minút zaznie každých 60 sekúnd celkovo 41 delostreleckých sálv na viacerých miestach v Británii, Gibraltári či aj na lodiach britského kráľovského loďstva na mori, uvádza denník The Guardian.

Tieto spomienkové podujatia prebehnú bez účasti verejnosti, no budú vysielané v televízii i na internete a verejnosť ich bude môcť priamo sledovať zo svojich domovov, priblížil rezort obrany.

Kráľovská rodina zriadila na svojej oficiálnej webstránke on-line kondolenčnú knihu určenú tým, ktorí sa chcú s Philipom rozlúčiť osobnou správou.