Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024

Zahraničie

Skupina G7 podporila Bidenov mierový plán pre Pásmo Gazy

Taliansko má v roku 2024 rotujúce predsedníctvo skupiny G7, ktorá opätovne potvrdila podporu dvojštátnemu riešeniu.

Začal sa proces s Hunterom Bidenom pre nelegálnu držbu zbrane

Hunter Biden je obvinený, že klamal o užívaní drog, keď si v roku 2018 kupoval zbraň.

Euroskeptik Nigel Farage bude kandidovať v parlamentných voľbách

Farage si svoje rozhodnutie rozmyslel, pretože "nemôžem sklamať tie milióny ľudí", ktorí ho podporovali v predchádzajúcich voľbách a referendách.

Izrael potvrdil úmrtie ďalších štyroch rukojemníkov v Pásme Gazy

Príčina ich úmrtia zatiaľ nie je známa.

Palestínski predstavitelia požiadali o pripojenie k prípadu v Haagu

Palestínski predstavitelia v žiadosti uvádzajú, že vojenská operácia Izraela je súčasťou systematického úsilia o vymazanie palestínskej spoločnosti, jej kultúry a sociálnych inštitúcií.

Po náleze rakiev pri Eiffelovej veži zadržala polícia tri osoby

Rakvy zabalené vo francúzskych vlajkách boli nájdené pri Eiffelovej veži v sobotu. Zadržané osoby pochádzajú z Bulharska, Nemecka a Ukrajiny a majú menej ako 30 rokov.

USA udelili leteckým spoločnostiam pokuty za meškanie refundácií

Peňažné tresty sú podľa ministerstva za výrazné meškania pri poskytovaní náhrad cestujúcim za zrušené lety počas pandémie, na ktoré museli tisíce zákazníkov leteckých spoločností mesiace čakať.

V Moskve protestovali ženy mužov bojujúcich na Ukrajine

Pred budovou ministerstva sa zišlo približne 15 žien, pričom niektoré prišli aj s malými deťmi. V rukách držali ručne písané plagáty, na ktorých žiadali návrat manželov a partnerov.

Reuters: Taliansko zrejme poskytne Ukrajine druhý systém SAMP/T

Francúzsko-taliansky systém protivzdušnej obrany SAMP/T známy aj ako MAMBA dokáže monitorovať desiatky cieľov a zničiť ich desať naraz.

Szijjártó: Ešte nevieme, kto pôjde na švajčiarsku mierovú konferenciu

Podľa ATV prezident Volodymyr Zelenský na konferenciu, ktorá sa má konať 15. a 16. júna, pozval začiatkom mája aj maďrského premiéra Viktora Orbána.

V Poľsku zatkli 18 ľudí obvinených z nepriateľských aktivít

Medzi zadržanými je aj Poliak, ktorý je podozrivý zo zapojenia sa do plánov zavraždiť Zelenského.

Zomrela bývalá rakúska kancelárka Brigitte Bierleinová

Bierleinová bola vymenovaná za kancelárku v roku 2019 po vyslovení nedôvery vláde jej predchodcu Sebastiana Kurza v parlamente.

Na mierovej konferencii vo Švajčiarsku bude USA zastupovať Harrisová

Harrisová na konferencii zdôrazní záväzok administratívny prezidenta USA Joea Bidena podporovať úsilie Ukrajiny zabezpečiť spravodlivý a trvalý mier.

Na severe Nemecka sa začali vzdušné cvičenia NATO

K nemeckým vzdušným silám sa v rámci manévrov pripojí asi 60 stíhačiek a helikoptér z iných krajín a približne 1100 vojakov.

Ukrajina žiada o väčšiu slobodu pri zasahovaní cieľov v Rusku

Spojené štáty minulý týždeň za istých podmienok povolili Ukrajine zasahovať niektoré vojenské ciele v Rusku americkými zbraňami v rámci úsilia odraziť ruskú ofenzívu v Charkovskej oblasti.

V Prahe protestujú akademici, žiadajú navýšenie rozpočtu

Podľa iniciatívy Hodina pravdy, ktorá protest organizuje, nie sú ohrozené len humanitné a sociálne fakulty, ale v kríze je celý systém.

V zaplavenej pivnici v Nemecku našli dvoch mŕtvych

Obeťou má byť muž a žena, ich totožnosť bezprostredne nepotvrdili. Nemeckí záchranári pokračujú v evakuácii ohrozených ľudí a pátrajú po nezvestných v zaplavených oblastiach na juhu krajiny.

Vzácny objav: Pri úprave terénu objavili 3500-ročné petroglyfy

Objav pripomína nález z minulého roka na východe Kazachstanu.

Grossi: Spustenie Záporožskej jadrovej elektrárne nie je bezpečné

ZAES potrebuje externé zdroje energie na chladenie, aby sa zabránilo možnému katastrofickému roztaveniu prehriatého jadrového reaktora.

Netanjahu:Biden nezverejnil všetky podrobnosti dohody o prímerí v Gaze

Biden v piatok predstavil plán na úplné prímerie v Pásme Gazy, s ktorým podľa Washingtonu Izrael súhlasil.

Zo zaplavených oblastí v Nemecku evakuujú ľudí a hľadajú nezvestných

Tisíce ľudí muselo opustiť svoje domy najmä v Bavorsku a Bádensku-Württembersku. V pondelok navštívil niektoré zasiahnuté oblasti aj nemecký kancelár Olaf Scholz a varoval pred klimatickou krízou.

V Rumunsku zadržali muža po útoku na izraelské veľvyslanectvo

Podozrivého útočníka (34) zadržala protiteroristická jednotka rumunskej tajnej služby pred príchodom policajtov, oznámila polícia v Bukurešti.

Prieskum: Európania veria, že EÚ je už lepšie pripravená na krízy

Celkom 69 percent respondentov a 65 percent Slovákov si myslí, že reakcia EÚ pri poskytovaní pomoci pri prírodných katastrofách (povodne, požiare, zemetrasenia) by bola "veľmi" alebo "skôr účinná".

Zbrojársky podnik Rheinmetall postaví v Litve továreň na strelivo

Rheinmetall potvrdil už v marci úmysel postaviť továreň v Litve. V polovici apríla podpísala nemecká firma s litovskou vládou predbežný zámer o výstavbe podniku.

Prezident Sísí nariadil premiérovi, aby zostavil nový kabinet

Sísí nariadil novej vláde, aby sa zamerala na zníženie inflácie a reguláciu trhov, ako aj na prilákanie zahraničných investícií a vyššie miestne investície.

Afganistan chce za štyri dni zaočkovať proti obrne milióny detí

Štvordňová celoštátna vakcinácia, v poradí už druhá od začiatku roka, bude prebiehať vo všetkých 34 provinciách krajiny.

Kardinál Czerny vyzýva Európanov, aby si spomenuli na svoje korene

Vo svojom príhovore Czerny pripomenul aj biblický exodus Židov i postavu milosrdného Samaritána, keď apeloval na Európanov, aby prejavili kresťanskú dobročinnosť voči migrantom.

Duchovný v Indii vyzval moslimov nerúbať stromy a nevypaľovať polia

Vo svojej fatve sa Mahál obrátil aj na duchovných a apeloval, aby v svojich príhovoroch k veriacim hovorili o nutnosti starať sa o životné prostredie.

Z Paríža pred olympiádou vysťahovali stovky sociálne odkázaných ľudí

V čase od 1. mája 2023 do 30. apríla 2024 bolo z quatov, chatrčí alebo táborov v oblasti Île-de-France vysťahovaných spolu 12.545 ľudí.

Odvolací súd v Grécku: Vodca Zlatého úsvitu sa vráti do väzenia

Michaloliakosovo prepustenie z väzenia vyvolalo pobúrenie ľavice a ľudskoprávnych organizácií. Nesúhlasil s ním ani prokurátor, ktorý sa proti rozhodnutiu súdu odvolal.

Starmer je pripravený v prípade potreby použiť jadrové zbrane

Sir Keir Starmer a jeho tieňový tím pre obranu v pondelok v metropolitnom grófstve Veľký Manchester diskutovali o problematike národnej bezpečnosti.

Najvýkonnejší reaktor v Európe je odstavený pre poruchu turbín

Olkiluoto 3 je tzv. európsky tlakovodný reaktor (EPR) generácie III+ vyvinutý francúzskymi firmami, má kapacitu 1600 megawattov.

Nemecko do roku 2030 nezníži emisie podľa plánu, upozorňuje štúdia

Rada pre klímu zverejnila svoju správu 3. júna. Celkovo 130-stranová správa sa opiera o prognózy Spolkovej agentúry pre životné prostredie (UBA).

Čína popiera vytváranie nátlaku na iné krajiny kvôli mierovému summitu

Zelenskyj v nedeľu v prejave na bezpečnostnom fóre v Singapure obvinil Peking, že "tvrdo pracuje na tom, aby zabránil krajinám prísť na mierový summit" do Švajčiarska.

PRIESKUM: Tieto krajiny majú najvyšší štandard blahobytu v EÚ

Všeobecná prosperita je teda najnižšia v Chorvátsku a voči zvyšku EÚ je výrazne nižšia aj na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Poľsku a Grécku.

Záplavy a zosuvy pôdy si na Srí Lanke vyžiadali už 12 životov

Vyše 50.000 ľudí muselo opustiť svoje domovy v zasiahnutých oblastiach. Zhruba desatina z nich sa nachádza v evakuačných centrách.

Letisko v Kazani z bezpečnostných dôvodov prerušilo prevádzku

Lietadlá, ktoré mali pristáť v Kazani, boli presmerované na iné letiská - v mestách Ulianovsk, Samara, Čeboksary, Ufa a Moskva. Kazaň lietadlá neprijímala ani nevypravovala.

Belgicko pred eurovoľbami zasiahol štrajk odborárov a farmárov

Pondelňajšie protesty zvolal socialistický odborový zväz ABVV. Zdôvodnil ich nespokojnosťou s úspornými pravidlami EÚ a ich vplyvom na zamestnancov a rodiny.

Prokurdského starostu zadržali v Turecku pre údajné napojenie na PKK

Mehmet Siddik Akiš sa stal starostom len pred dvoma mesiacmi - po víťazstve v komunálnych voľbách.

Podľa predpovedí OSN by La Niňa mohla tento rok pomôcť znížiť teploty

V tlačovej správe WMO sa píše, že La Niňa spôsobuje rozsiahle ochladzovanie povrchových teplôt oceánov v strednom a východnom rovníkovom Pacifiku.