Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

A. Kállayová: Rakovinu prsníka dokáže najúčinnejšie odhaliť mamografia

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Ružový október upozorňuje na dôležitosť prevencie pri rakovine prsníka. Počas mesiaca sa tak ženy môžu zúčastniť na vzdelávacích podujatiach, kde si môžu osvojiť návyky pre zdravý životný štýl.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Najúčinnejšie dokáže rakovinu prsníka odhaliť mamografia, a to v štádiu, keď je liečiteľná. Pri príležitosti osvetovej kampane Ružový október na to upozornila správkyňa pacientskej organizácie Ružová stužka a Europa Donna Slovakia Alena Kállayová. Vyšetrenia sa podľa nej netreba obávať.

"Rakovine prsníka ročne na Slovensku podľahne 900 žien. Tomuto ochoreniu musíme predchádzať nielen prostredníctvom zdravého životného štýlu, ale aj pravidelným samovyšetrovaním a prehliadkami u lekára," pripomenula.

Koordinátorka onkologických skríningov Národného onkologického inštitútu Jana Trautenberger Ricová poukázala na nízku účasť na skríningovej mamografii. Na Slovensku má na ňu ročne nárok 350.000 žien. Vlani sa na nej celkovo zúčastnilo 142.121 žien, z toho vyše 50.000 už pociťovalo nejaké ťažkosti.

Dôvodom nízkej účasti môže byť podľa koordinátorky nedostatočná starostlivosť žien o zdravie. "Jednak pre strach zo samotného mamografického vyšetrenia, tiež pre obavy z jeho výsledku, čo môže prameniť z nedostatku užitočných informácií o skutočnom význame vyšetrenia," podotkla.

Ružový október upozorňuje na dôležitosť prevencie pri rakovine prsníka. Počas mesiaca sa tak ženy môžu zúčastniť na prednáškach či vzdelávacích podujatiach, kde si môžu osvojiť samovyšetrenie či návyky pre zdravý životný štýl. Na podporu prevencie naružovo osvetlia viaceré dominanty slovenských miest.