Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

AFN: Štátne nemocnice bez racionalizácie skončia v krachu

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Opatrenia, ktoré prijíma vedenie žilinskej nemocnice podľa Valockého nie sú "žiadnou novinkou".

Bratislava 7. decembra (TASR) - Hospodárska situácia v štátnych nemocniciach je natoľko vážna, že bez racionalizácie už ďalej neprežijú a o niekoľko mesiacov skončia v krachu. V písomnom stanovisku pre médiá to dnes vyhlásil prezident Asociácie fakultných nemocníc (AFN) Jozef Valocký. Práve racionalizačné opatrenia vedenia fakultnej nemocnice v Žiline narazilo na odpor tamojších lekárov, čo viedlo k vyhláseniu krízovej situácie v zariadení.

Valocký však škrtanie výdavkov v nemocniciach obhajuje. Štátne zdravotné zariadenia podľa neho už v súčasnosti drvivú väčšinu svojich príjmov dávajú na mzdové výdavky, čo vytvára neudržateľný stav. "Finančná situácia v žilinskej nemocnici je kritická. Rovnako, ako aj iné fakultné a univerzitné nemocnice je zadlžená a jej hospodárske prognózy nie sú vôbec optimistické. To si však žiadny poskytovateľ zdravotnej starostlivosti nemôže dovoliť," zdôraznil prezident AFN.

Opatrenia, ktoré prijíma vedenie žilinskej nemocnice podľa Valockého nie sú "žiadnou novinkou". K podobným krokom museli podľa jeho slov pristúpiť aj ostatné nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu zdravotníctva. Hlavným zámerom reštrukturalizácie má byť "stabilizácia v prospech pacientov".

Záujmy pacienta podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského bránia aj lekári. Tí v žilinskej nemocnici vo štvrtok (6. 12.) začali masovo vypovedať pohotovostné služby v rámci solidarity s prepustenými kolegami a z dôvodu nesúhlasu s povolaním vojenských lekárov. Hoci sa situáciu podarilo stabilizovať, všetky operačné výkony v nemocnici boli zastavené. Stalo sa tak preto, že nebolo možné zaručiť nástup lekárov do práce.