Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Okolo 13 miliónov Afričanov s HIV nemá prístup k potrebným liekom

Siroty, postihnuté HIV vírusom, v centre pre HIV pozitívnych v ugandskej Kampale. Foto: TASR/AP

Situácia sa zlepšila v regióne južnej Afriky. Tamojšie krajiny s vysokým výskytom HIV/AIDS - JAR, Malawi či Keňa - zlepšili prístup k liečbe v niektorých prípadoch za rok až o 80 percent.

Kapské Mesto 11. decembra (TASR) - Okolo 13 miliónov ľudí nakazených vírusom HIV v Afrike stále nemá prístup k liekom, ktoré potrebujú na zlepšenie priebehu ochorenia. Oznámila to dnes nezisková organizácia World Aids Campaign počas záverečného dňa medzinárodnej konferencie AIDS v Afrike v Kapskom meste.

Ľudia žijúci v západnej a strednej Afrike sú v rámci čierneho kontinentu najviac postihnutí HIV a AIDS. Len asi tretina z nich má podľa Spoločného programu OSN pre HIV a AIDS (UNAIDS) prístup k liečbe.

Delegáti konferencie, ktorá prebiehala od soboty, podľa agentúry DPA konštatovali, že hlavným dôvodom nepostačujúceho prístupu k liekom je ich nedostatok, ale aj korupcia, zlé hospodárenie, sprenevera, ako aj absencia politickej vôle na zabezpečenie finančných prostriedkov na nákup potrebných liekov.

Financovanie svetových organizácií pre boj s AIDS zaostáva podľa UNAIDS o približne pätinu oproti potrebným 24 miliardám dolárov ročne.

Situácia sa zlepšila v regióne južnej Afriky. Tamojšie krajiny s vysokým výskytom HIV/AIDS - JAR, Malawi či Keňa - zlepšili prístup k liečbe v niektorých prípadoch za rok až o 80 percent, vyplýva z údajov UNAIDS.