Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Agenda Odboru duševného zdravia na MZ SR sa presunie pod iný útvar

Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR na Limbovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Doterajší šéf odboru duševného zdravia Peter Šomšák v stredu (30. 6.) informoval viacerých svojich spolupracovníkov, že tento odbor zaniká a jeho agendu preberá odbor zdravotnej starostlivosti.

Bratislava 1. júla (TASR) - Agenda odboru duševného zdravia na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR sa organizačne presunie pod iný útvar. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Doterajší šéf odboru duševného zdravia Peter Šomšák v stredu (30. 6.) informoval viacerých svojich spolupracovníkov, že tento odbor zaniká a jeho agendu preberá odbor zdravotnej starostlivosti. Z mailu, ktorý má TASR k dispozícii, vyplýva, že štátnozamestnanecký pomer rozviazali aj všetci referenti odboru pre duševné zdravie. Tento odbor pritom vznikol len minulý rok.

"Problematika koncepčného uchopenia a systematického zlepšovania v oblasti duševného zdravia je pre ministerstvo zdravotníctva aj naďalej prioritou. Agenda sa len organizačne presúva pod iný útvar. Oblasť duševného zdravia je jednou z prioritných oblastí aj v rámci plánu obnovy, rezort zdravotníctva na nej intenzívne pracuje aj v spolupráci s odbornými spoločnosťami," uviedla v reakcii Eliášová.

Záujem o podporu oblasti duševného zdravia na Slovensku deklarovali terajší šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) aj exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Krajina by sa mala posunúť v oblasti humánnej, modernej a dostupnej starostlivosti o duševné zdravie vďaka financiám z plánu obnovy. Vyčlenených z neho je na túto oblasť 105 miliónov eur.