Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Alergie trápia státisíce Slovákov, pacientov pribúda

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Medzi alergické ochorenia patrí astma, alergická nádcha, anafylaxia, alergia na lieky, potraviny a hmyz, ďalej ekzémy, žihľavka a angioedém.

Bratislava 8. júla (TASR) - Počet alergikov na celom svete každoročne narastá. Tento trend neobchádza ani Slovensko, na čo poukazujú štatistiky spracovávané Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI). Podľa doteraz zverejnených prieskumov sa na Slovensku za posledných sto rokov počet alergikov zvýšil z pol percenta populácie na viac ako 40 percent. TASR informoval hovorca NCZI Peter Bubla.

Priblížil, že podľa posledných dostupných údajov NCZI za rok 2011 bolo na Slovensku evidovaných 421.242 pacientov s alergickou nádchou. S bronchiálnou astmou evidovali 186.868 pacientov. Počet pacientov s atopickou dermatitídou bol 50.472. Žihľavkou trpelo 29.616 evidovaných pacientov a počet evidovaných pacientov s angioedémom vzrástol v roku 2011 na 1134 pacientov.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) alergické ochorenia sú štvrté najčastejšie sa vyskytujúce na svete a predstavujú tak spoločenskú, ako aj ekonomickú záťaž v oblasti kvality života, počtu vymeškaných dní v práci alebo v škole, výdavkov na lieky či dokonca úmrtnosti.

Medzi alergické ochorenia patrí astma, alergická nádcha, anafylaxia, alergia na lieky, potraviny a hmyz, ďalej ekzémy, žihľavka a angioedém. "Na alergickú nádchu trpí celosvetovo až štvrtina populácie a počet nových prípadov stále rastie. Takisto bol zaznamenaný veľký nárast potravinových alergií," poznamenal Bubla.

Až u tretiny pacientov trpiacich na jeden alebo viacero druhov alergie sa toto ochorenie rozvinie do astmy. Podľa odhadov WHO približne 300 miliónov ľudí trpí na astmu a zároveň je to aj najčastejšie chronické ochorenie medzi deťmi.