Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Alergikov ešte stále potrápi invázna ambrózia

Invázna rastlina ambrózia palinolistá, foto z archívu. Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Podľa odborníkov druhové spektrum peľu ostáva v týchto dňoch stabilné.

Banská Bystrica 20. septembra (TASR) – Uplynulé teplé dni prispeli k nárastu denných koncentrácií peľu v ovzduší a najmä k plnému rozbehu peľovej sezóny ambrózie na celom území Slovenska. Dosahovala vysoké denné koncentrácie. Informovala o tom v pondelok Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Podľa nej sa peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy a tráv z čeľade lipnicovitých alebo paliny vyskytoval väčšinou v nízkych denných koncentráciách.

„Najvyššiu hladinu peľu pŕhľavovitých zachytila monitorovacia stanica v Bratislave a Žiline. Najvyššia koncentrácia peľu ambrózie bola zachytená v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach a v Trnave,“ konštatovala Lafférsová.

Ako dodala, denné koncentrácie všetkých spór húb (plesní) sa udržiavajú vo vyšších hladinách.

Podľa odborníkov druhové spektrum peľu ostáva v týchto dňoch stabilné. Najvýznamnejším a najviac zastúpeným alergénom je invázna ambrózia. V spojitosti s oteplením možno predpokladať vysoké denné koncentrácie peľu. Peľ pŕhľavy, tráv a paliny by sa mal vyskytovať v ovzduší až do jesene v nízkych denných koncentráciách.