Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Alergikov naraz trápi silne alergizujúci peľ tráv, ale aj spóry húb

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

K celkovému poklesu peľu v ovzduší počas celého týždňa prispievala výdatná zrážková činnosť na celom území Slovenska, uviedla Lafférsová.

Banská Bystrica 28. júna (TASR) - Na celom území Slovenska dominoval v uplynulých dňoch v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých. Veľmi vysoké denné koncentrácie dosahovali na väčšine územia aj spóry húb.

Na strednom a severnom Slovensku sa miestami vyskytovali aj vyššie koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých. Monitorovacie stanice zachytili v menších množstvách aj peľ pajaseňa, gaštanu, lipy a bazy. Z bylín to bol peľ pŕhľavovitých, mrkvovitých, mrlíkovitých, skorocelu a štiavu.

Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR, informovala, že k celkovému poklesu peľu v ovzduší počas celého týždňa prispievala výdatná zrážková činnosť na celom území Slovenska.

Podľa odborníčky naďalej pokračuje obdobie peľu bylín, ktoré sú zastúpené najmä peľom tráv z čeľade lipnicovitých, ako najsilnejšieho a najvýznamnejšieho alergénu ešte aj pre najbližšie týždne, pričom dosiahne alergologicky významné koncentrácie na väčšine územia Slovenska. Zvýšia sa aj denné koncentrácie peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy.

V ovzduší sa bude vyskytovať aj peľ pajaseňa, gaštanu, bazy, lipy, skorocelu, štiavu, mrkvovitých a mrlíkovitých bylín. Pokles denných hladín peľu bude aj naďalej výrazne ovplyvňovať búrková činnosť. Teplo a búrky však opäť prispejú k enormnému nárastu denných koncentrácií spór húb.