Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Alergikov potrápi peľ silne alergizujúcej brezy, ktorý je už v ovzduší

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na strednom a východnom Slovensku ešte možno očakávať alergologicky významné koncentrácie.

Banská Bystrica 18. marca (TASR) – Monitorovacie stanice v Bratislave, v Banskej Bystrici a Žiline zachytili už prvý peľ silne alergizujúcej brezy, ktorý v najbližších týždňoch potrápi alergikov. Konštatovala to Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá koordinácia peľovej informačnej služby v SR.

"V uplynulých dňoch dominoval na väčšine územia Slovenska peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Peľ jelše a liesky dosiahol vysoké hladiny na strednom a východnom Slovensku. Najvyššie hladiny zachytili monitorovacie stanice v Banskej Bystrici a Košiciach. V ovzduší sa vyskytoval i peľ topoľa, jaseňa, vŕby, javora, duba, hrabu a brestu," priblížila Lafférsová.

Podľa nej peľová sezóna jelše a liesky v teplejších oblastiach Slovenska sa skončila. Na strednom a východnom Slovensku ešte možno očakávať alergologicky významné koncentrácie. Narastať budú i koncentrácie peľu topoľa, jaseňa, vŕby, javora, hrabu, duba a brestu.