Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Alergikov už potrápi aj peľ lipnicovitých tráv

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zvýšia sa aj denné koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých, podotkla odborníčka.

Banská Bystrica 2. mája (TASR) - Najsilnejším alergénom v ovzduší je aktuálne peľ brezy, ktorý však už prešiel vrcholom peľovej sezóny. Odborníci upozorňujú, že pomaly sa k nemu pridáva aj peľ lipnicovitých tráv, ktorý postupne zaujme jeho miesto na ďalšie týždne.

„Očakávame, že peľ brezy bude ešte dosahovať vysoké denné koncentrácie najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku. V Bratislave a teplejších oblastiach Slovenska predpokladáme opäť mierny pokles denných hladín peľu brezy, ktoré sa ešte udržia v alergologicky významných koncentráciách.“ konštatovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Zároveň dodala, že v ovzduší sa bude vyskytovať aj peľ topoľa, jaseňa, vŕby, javora, hrabu, duba, buka, orecha, platanu, brestu a pŕhľavovitých rastlín. „Zvýšia sa denné koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých,“ podotkla odborníčka s tým, že pokles denných hladín peľu bude naďalej ovplyvňovaný najmä nočným ochladením a lokálnou zrážkovou činnosťou.