Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Alkohol ani káva sa nezapočítavajú do pitného režimu

Ilustračné foto Foto: TASR/Miroslav Košírer

Počas horúčav by mal dospelý človek vypiť najmenej tri litre tekutín.

Bratislava 24. júla (TASR) - Dodržiavanie pitného režimu, ľahšia strava, vzdušný odev i ochrana pred priamym slnečným žiarením v poludňajších hodinách. To sú hlavné zásady, ktoré Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR odporúča obyvateľom dodržiavať počas týchto dní, prinášajúcich extrémne horúčavy. Upozorňuje, že podcenenie rizík, ktoré spôsobujú vysoké až tropické teploty, môže viesť k celému radu zdravotných problémov vrátane vážnych kolapsových stavov.

Hlavný hygienik SR Ivan Rovný pripomína, že počas horúčav by mal dospelý človek vypiť najmenej tri litre tekutín. "Najlepšia je obyčajná voda," zdôrazňuje Rovný a dodáva, že naopak nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. "Takéto nápoje ani nemožno započítať do pitného režimu." Nápoje by nemali byť priamo studené, skôr vlažné a mali by sa piť v menších dávkach.

Strava by počas leta mala byť výživná, no ľahšia, pričom by sa malo dbať aj na jej vyváženosť a pestrosť. "Pred potravinami bohatými na tuky a jednoduché sacharidy je potrebné uprednostniť celozrnné výrobky, ovocie, zeleninu i nízkotučné mliečne výrobky, ryby a hydinu," poznamenal Rovný.

Predísť prehriatiu organizmu pomáha aj vhodné oblečenie. "Podľa možností by malo byť z prírodného materiálu, vzdušné, s voľným strihom a pokiaľ možno svetlých farieb," poradil Rovný. Ľudia by sa mali vyvarovať syntetických materiálov, ktoré neumožňujú odparovanie potu, pri pobyte na priamom slnku je vhodné nezabudnúť ani na pokrývku hlavy.

"Tí, ktorí sa chcú opáliť, by mali využiť ranné a neskoré popoludňajšie hodiny a používať kvalitné opaľovacie krémy s vysokým ochranným faktorom," zdôraznil Rovný. Ľuďom, ktorí prežívajú deň pri vodných plochách či vo voľnej prírode, odporúča Rovný zdržiavať sa v čase medzi 10.00 a 16.00 h v tieni.

Špecifickým prípadom sú seniori a chronicky chorí ľudia. "Počas dní s extrémne vysokými teplotami by mali svoje aktivity obmedziť na minimum a z domu vychádzať len ráno alebo večer," povedal Rovný.

Na opatrenia proti únave a záťaži organizmu z vysokých teplôt nesmú podľa Rovného zabudnúť ani zamestnávatelia. "Svojim zamestnancom by mali zabezpečiť dostatok pitnej vody, prípadne aj špeciálnych iontových nápojov, po dohode so zamestnancami môžu takisto upraviť pracovnú dobu," uviedol hlavný hygienik SR.