Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NCZI: Alkohol je najčastejšou príčinou hospitalizácií na psychiatrii

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Muži boli hospitalizovaní častejšie ako ženy. Najvýraznejšia prevaha mužov bola podľa Sivej pri hospitalizáciách s poruchami psychiky a správania zapríčinených užívaním alkoholu.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Na psychiatrických oddeleniach bolo v minulom roku pre duševné poruchy a poruchy správania uskutočnených 36.862 hospitalizácií, z toho muži tvorili 55,9 percenta. Najviac hospitalizácií si vyžiadali poruchy psychiky a správania zapríčinené užívaním alkoholu, ktoré prestavovali 25 percent všetkých hospitalizácií. Informovala o tom hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá.

V dôsledku pandémie NCZI evidovalo minulý rok o 7208 hospitalizácií menej ako v roku 2019, čo predstavuje pokles o 16,4 percenta. Z celkového počtu hospitalizácií bola takmer tretina pacientov hospitalizovaná vôbec prvýkrát v živote. "Druhou najčastejšou skupinou diagnóz hospitalizovaných pacientov s podielom 0,7 percenta bola skupina diagnóz schizofrénia, schizotypové poruchy a poruchy s bludmi," priblížila Sivá.

Muži boli hospitalizovaní častejšie ako ženy. Najvýraznejšia prevaha mužov bola podľa Sivej pri hospitalizáciách s poruchami psychiky a správania zapríčinených užívaním alkoholu. Pri druhej najčastejšej skupine diagnóz schizofrénia, schizotypové poruchy a poruchy s bludmi taktiež mierne prevažovali muži. "Najviac ženy prevažovali nad mužmi pri hospitalizáciách so skupinou diagnóz afektívne poruchy," spresnila Sivá.

Najviac hospitalizovaných mužov pre poruchy súvisiace s užívaním alkoholu malo trvalé bydlisko v Trenčianskom kraji, nasledoval Košický kraj a Prešovský kraj. Najviac žien, ktoré boli prijaté na hospitalizáciu s touto diagnózou, pochádzalo zo Žilinského a Trenčianskeho kraja, nasledoval Košický a Prešovský kraj.

V minulom roku najviac poklesli podľa Sivej hospitalizácie pri neurotických poruchách, poruchách podmienených stresom a somatoformných poruchách, a to o 22,8 percenta a v skupine diagnóz poruchy psychiky a správania zapríčinené užívaním alkoholu o 21,3 percenta.

Medziročný pokles NCZI zaznamenal pri všetkých vekových skupinách, najviac pri skupine do veku 14 rokov, kde sa počet hospitalizácií na 10.000 obyvateľov znížil o 28,1 percenta. "Celkový počet psychiatrických hospitalizácií na 10.000 obyvateľov klesol v porovnaní s rokom 2019 o 16,4 percenta," uviedla Sivá.

Pri takmer polovici všetkých ukončených hospitalizácií (43,2 percenta) strávili pacienti v nemocničnom zariadení menej ako 14 dní. Najčastejšie s psychiatrickou diagnózou boli podľa NCZI hospitalizovaní slobodní muži (57,9 percenta) a slobodné ženy (36,3 percenta). Podľa pracovného stavu a pohlavia sa najviac hospitalizácií týkalo nezamestnaných mužov (28,1 percenta) a žien starobných dôchodkýň (29 percent). Vzhľadom na vzdelanie bol najvyšší počet hospitalizácií pri mužoch so stredoškolským vzdelaním bez maturity (35,7 percenta) a pri ženách so stredoškolským vzdelaním s maturitou (31,2 percenta).

Do konca roka 2020 bolo ukončených 34.975 hospitalizácií, z nich 107 úmrtím, z čoho boli dve samovraždy. Po prepustení z ústavnej psychiatrickej starostlivosti väčšina pacientov (87,7 percenta) pokračovala v ambulantnej liečbe.