Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ambulantní lekári hrozia štátnej VšZP, ak im nepridá, nepodpíšu zmluvy

Ilustračné foto Foto: TASR

Pacienti by si tak za ošetrenie museli hradiť plnú sumu.

Bratislava 26. júna (TASR) - Ambulantní lekári hrozia, že pokiaľ im štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VsZP) nedá od júla viac peňazí, neuzatvoria s ňou nové zmluvy.

Pacienti by si tak za ošetrenie museli hradiť plnú sumu. Ako poukázal prezident Asociácie súkromných lekárov SR Ladislav Pásztor, lekári by boli dva - tri dni ochotní pracovať zadarmo, problém by však bol napríklad s receptami. Lekár totiž nesmie pacientovi napísať recept na účet nezmluvnej poisťovne. Čas na dohodu je do soboty (30.6.).

S týmto postupom má v súčasnosti podľa jeho slov súhlasiť 71 percent všetkých ambulantných lekárov. Tým sa nepáči, že nové zmluvy hovoria iba o navýšení, ktoré vyplynulo z rozpustenia rezervy 50 miliónov eur v štátnom rozpočte. "Považujeme cenovú ponuku v oblasti novej zmluvy za nedostatočnú," povedal Pásztor. Ambulantní lekári sa preto spojili a chcú rokovať spoločne.

Tu bude player


"Výsledky rokovaní nepovažujeme za uzatvorené," poukázal prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár s tým, že lekári veria, že k takejto situácii nepríde. Požadované zvýšenie je podľa jeho slov minimálne. "Chceme, aby u pacienta bola zachovaná zdravotná starostlivosť v štandarde, na ktorý je zvyknutý, nechceme aby došlo k prepúšťaniu sestier," zdôvodňoval požiadavky lekárov.

Vzhľadom na situáciu sa lekári rozhodli v rokovaniach pre spoločný postup Zdravity, čo je organizácia ASL SR, lekárskej komory a Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast. Celkovo mandát na rokovanie s poisťovňami odovzdalo svojim zástupcom 1568 z 2200 lekárov pre dospelých, 791 z 1100 pediatrov, 277 zo 456 gynekológov a takmer 700 špecialistov. "Ak sa nedohodneme do soboty, tak v pondelok 2. júla veľká časť slovenských lekárov primárnej starostlivosti nebude mať platnú zmluvu so VšZP," skonštatoval Pásztor.

Kollár ubezpečoval pacientov, že lekári ich neopúšťajú. "Vieme, že táto situácia môže byť zložitá, chápeme aj to, že od začiatku júla ten celý manažment môže toho pacienta aj obťažovať... V tejto chvíli cítime, že sme s pacientom na jednej lodi, chceme prežiť a zachovať si možnosť vykonávať povolanie, robíme to preto, že chceme ostať pri pacientovi," zhrnul. Uzavrel, že lekári chcú aj naďalej poskytovať zdravotnú starostlivosť, podmienkou však je, aby VšZP akceptovala "oprávnené" nároky zdravotníckych zariadení.

"Posledné roky upozorňujeme opakovane, že nie sme schopní poskytovať deťom riadnu zdravotnú starostlivosť za podmienok, ktoré máme vytvorené," povedala šéfka asociácie detských lekárov Kvetoslava Prcúchová. Poznamenala, že súčasné zmluvy v reáli znamenajú napríklad 37 eur pre lekára za jedno dieťa od jedného do piateho roku života bez ohľadu na to, koľkokrát príde do ambulancie.