Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ANS: Epidémia potvrdila pochybnosti o redukcii detských pohotovostí

Ilustračná foto Foto: TASR - Dano Veselský

Na potrebu zmeny organizácie detských ambulantných pohotovostí upozornil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Bratislava 28. decembra (TASR) - Chrípková epidémia a preplnené detské ambulancie vrátane pohotovostí potvrdzujú pochybnosti v súvislosti so zámerom zmeny organizácie detských ambulantných pohotovostných služieb. Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) a Lekárskeho odborového združenia (LOZ).

"Súčasná situácia ukazuje, že ani aktuálny systém nedokáže plne zabezpečiť starostlivosť o detských pacientov pri enormnom nápore počas epidémie a potvrdzuje pochybnosti ANS a LOZ o možnosti zabezpečenia starostlivosti o detských pacientov v prípade redukcie detských ambulantných pohotovostných služieb," skonštatovali.

Na potrebu zmeny organizácie detských ambulantných pohotovostí upozornil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Prehodnotiť by sa mohla podľa neho dĺžka ich trvania, počet a lokalizácia. Skonštatoval, že štát vzhľadom na počet pediatrov a ich vyťaženosť nezvládne prevádzkovať hustú sieť pohotovostí. Poukázal, že okrem nich sa buduje sieť urgentných príjmov a fungujú tiež ústavné pohotovostné služby v nemocniciach.

Zmeny by privítala i hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elena Prokopová. Odôvodnila to vyčerpanosťou pediatrov, z ktorých je približne 50 percent v dôchodkovom veku. S reorganizáciou by súhlasila aj Slovenská lekárska komora, podľa ktorej pediatri slúžia v niektorých regiónoch päť i viac služieb, čo považuje za neúnosné.