Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ANS: Financie určené na Rázsochy by sa mali rozdeliť spravodlivo

Na snímke z dronu plocha po zbúranej stavbe nemocnice Rázsochy. Bratislava, 24. apríla 2022. Foto: TASR - Michal Svítok

Projekt výstavby bratislavskej nemocnice Rázsochy sa nebude môcť financovať z plánu obnovy, ale zo štátneho rozpočtu.

Bratislava 8. júna (TASR) - Financie z plánu obnovy, pôvodne určené na výstavbu bratislavskej nemocnice Rázsochy, by sa mali rozdeliť spravodlivo a s ohľadom na realizovateľnosť projektov, nie ideologicky. Uviedla to Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá vyzýva vládu aj Ministerstvo zdravotníctva SR, aby pri prerozdelení zdrojov nepostupovali diskriminačne.

"Rozhodnutie vlády SR a ministerstva zdravotníctva, že dodatočne na využitie zdrojov z Rázsoch osloví len štátne nemocnice, preto považujeme za obrovský hazard s peniazmi určenými na výstavbu a rekonštrukciu slovenských nemocníc," skonštatovala ANS.

Odmieta, aby sa medzi nemocnicami robili rozdiely len na základe vlastníka a odignorovalo sa kritérium pripravenosti a realizovateľnosti investičných projektov. "Ak budú ideologicky opäť vybrané investičné projekty, ktoré nie sú v dostatočnom štádiu príprav, slovenskému zdravotníctvu reálne hrozí, že príde o stovky miliónov eur," ozrejmila asociácia.

Projekt výstavby bratislavskej nemocnice Rázsochy sa nebude môcť financovať z plánu obnovy, ale zo štátneho rozpočtu. V súčasnosti sa tak má aktivizovať plán B, aby sa zabránilo prepadu financií. Rezort chce dať druhú šancu projektom nemocníc, ktoré vypracovali a zverejnili štúdiu uskutočniteľnosti investície. Vo štvrtok a v piatok (9. 6.) má rokovať so zástupcami nemocníc v Banskej Bystrici (sever a juh), Trnave, Martine, Prešove a zástupcami detských nemocníc v Bratislave a Košiciach.