Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Asociácia nemocníc Slovenska bude ešte rokovať so ZP Dôvera a ZP Union

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Aktuálne rokovania o cenových podmienkach vyvolala Asociácia nemocníc Slovenska na základe pohybu poistencov medzi jednotlivými zdravotnými poisťovňami.

Bratislava 8. júna (TASR) – Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) bude pokračovať v rokovaniach s oboma súkromnými zdravotnými poisťovňami (ZP) o financovaní nemocníc združených v asociácii od 1. júla. Ako pre TASR uviedol hovorca ZP Dôvera Matej Štepianský, aktuálne rokovania o cenových podmienkach vyvolala ANS na základe pohybu poistencov medzi jednotlivými zdravotnými poisťovňami.

Štepianský povedal, že aktuálny platobný mechanizmus je založený na paušálnych platbách, ktorý už zohľadňuje zmenu poistenosti pre rok 2020, no najväčšia súkromná poisťovňa aj tak asociácii ponúkla úpravu platobného mechanizmu. "Navrhli sme bezlimitné úhrady zdravotnej starostlivosti za každého hospitalizovaného, respektíve ošetreného poistenca ZP Dôvera. ANS túto ponuku zatiaľ neprijala. To znamená, že rokovania s cieľom nájsť prijateľné riešenie budú pokračovať. Pre našich poistencov sa tým nič nemení," komentoval výsledok pondelkového rokovania. ZP Dôvera má s nemocnicami v ANS platné zmluvy do marca 2021.

Aj rokovania so ZP Union ešte budú pokračovať. "ZP Union už na začiatku roka zvýšila platby, a to nielen v súvislosti s vyššími mzdovými nárokmi zdravotníkov, ale aj s očakávaným nárastom pacientov. Sme pripravení zvýšiť globálne rozpočty v tých nemocniciach, kde to bude potrebné. Union za svojich poistencov zdravotnú starostlivosť zaplatí," uviedla pre TASR hovorkyňa súkromnej ZP Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová s dôvetkom, že ich zmluvy sú stále v platnosti, s presahom do roku 2021.