Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zelník: Rozpočet pre zdravotníctvo nerieši dlhy z minulosti

Ilustračné foto Foto: TASR

Prezident Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení poukázal na to, že návrh rozpočtu počíta s nezamestnanosťou na úrovni 6,8 percenta, teda tak ako v roku 2020.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Rozpočtu pre zdravotníctvo na rok 2021 chýba informácia o tom, ako sa ide štát vyrovnať s dlhmi zariadení ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktoré vznikli za predchádzajúce obdobia. TASR o tom informoval prezident Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení (APAZ) Štefan Zelník.

Ako ďalej uviedol, asociácia očakáva, že zdravotné poisťovne pri danom rozpočte, ktorý predstavuje sumu vo výške približne 5,97 miliardy eur, zlepšia financovanie primárnej a sekundárnej sféry zdravotnej starostlivosti vrátane jednodňovej zdravotnej starostlivosti.

Zelník poukázal na to, že návrh rozpočtu počíta s nezamestnanosťou na úrovni 6,8 percenta, teda tak ako v roku 2020. Upozorňuje preto na možné riziko. "V prípade zvýšenia nezamestnanosti a zníženia miezd sa zníži očakávaný výber na poistnom za ekonomické aktívne osoby, platba za poistencov štátu totižto zostáva fixná a nie je už viazaná na žiaden vymeriavací základ, ako to bolo v minulosti," komentoval šéf APAZ s tým, že očakávaný rozpočet, ktorý je oproti roku 2020 zvýšený približne o 230 miliónov eur a je na úrovni 5,9 percenta HDP, sa potom nenaplní.