Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Aplikácia pomôže ľuďom s Crohnovou chorobou či ulceróznou kolitídou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Crohnova choroba a ulcerózna kolitída najčastejšie prvýkrát prepuknú v rozmedzí 15. až 30. roku života, ulcerózna kolitída sa môže vzácne objaviť aj u ľudí okolo 50. až 70. roku života.

Bratislava 19. mája (TASR) – Nová aplikácia „IBD pod kontrolou“ pomôže zlepšiť manažment ochorenia ľuďom s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou. Pacienti tak budú môcť mať ochorenie plne pod kontrolou. Črevné zápalové ochorenia, v skratke IBD (Inflammatory bowel disease), postihujú na Slovensku približne 200 ľudí na 100.000 obyvateľov. Pri príležitosti Svetového dňa IBD, ktorý si spoločnosť pripomína v stredu, na to poukázala predsedníčka pacientskeho združenia Slovak Crohn Club Veronika Ivančíková.

„Aplikácia disponuje unikátnym obsahom a zaujímavými funkciami, ktoré môžu významne uľahčiť život pacientov s IBD ochorením. Ide o užitočnú pomôcku, ktorá pacientovi pripomína termíny kontroly, užitie liekov, ale nájde v nej aj odborné rady o samotnom ochorení či stravovaní,“ uviedla.

Aplikáciu si môžu pacienti stiahnuť bezplatne do svojho smartfónu. Notifikácie pacientom pripomínajú termíny návštev u lekára, termíny vyšetrení a kontrol, ale aj dátum a čas, keď majú pacienti užiť svoju liečbu. Pacientom umožňuje viesť si denník a následne si ho stiahnuť do PDF formátu a zaslať na e-mail.

Crohnova choroba a ulcerózna kolitída najčastejšie prvýkrát prepuknú v rozmedzí 15. až 30. roku života, ulcerózna kolitída sa môže vzácne objaviť aj u ľudí okolo 50. až 70. roku života.

Gastroenterológ a vedecký sekretár Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Tibor Hlavatý priblížil, že príznakmi ochorenia je zhoršujúci sa zápal a s tým spojené časté hnačky, veľakrát s prímesou krvi a hlienu, pocity nafúknutia alebo tlaku v bruchu, bolesti brucha, zvýšená telesná teplota, málokrvnosť, nechutenstvo, strata hmotnosti. Často sa vyskytujú aj prejavy ochorenia mimo tráviaceho traktu - zápaly kĺbov, kožné problémy, zápaly očí.

Včasný záchyt a liečba dokáže významne zlepšiť vývoj ochorenia a predísť závažným komplikáciám či chirurgickej liečbe. „V súčasnosti máme k dispozícii modernú liečbu, ktorá je účinná, no treba s ňou začať včas. Počet moderných liekov stúpa a ak nezaberie jeden, je možné naordinovať iný. Liečebné možnosti sa rozširujú napríklad aj o biologickú liečbu,“ dodal Hlavatý.