Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Asociácia SK+MED: Je nevyhnutné nastaviť jasné úhrady za telemedicínu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lekárka Erika Komanová z košického Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) zdôraznila, že telemedicína je budúcnosťou poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Bratislava 9. júla (TASR) – Telemedicína pomáha efektívnejšie manažovať pacientov, napriek tomu sa na Slovensku využíva len minimálne. Ako vo štvrtok na tlačovej konferencii uviedla Asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED, problémom je úhradová politika za telemedicínu. Podľa diskutujúcich úhrada za takýto výkon neexistuje. Význam telemedicíny, respektíve medicíny na diaľku sa naplno ukázal v čase koronavírusovej pandémie.

Medicína na diaľku by pritom mohla podľa diskutujúcich pomôcť najmä pacientom s kardiovaskulárnymi ochoreniami či pacientom s diabetom alebo chronickými ranami. Podľa ich slov práve pandémia nového koronavírusu spôsobila, že miesto čakania v ambulanciách pacienti začali s lekármi telefonicky konzultovať, zvýšilo sa aj využívanie e-receptov.

"V kardiológii je telemedicína nevyhnutnosťou. Prostredníctvom medicínskych inovácií vieme napríklad cez vzdialený monitoring permanentne 24 hodín monitorovať srdcovú činnosť pacientov. Pacient tak nie je odkázaný čakať dlhé hodiny v čakárni na vyšetrenie k lekárom – špecialistom. Ten si vie na diaľku skontrolovať zdravotný stav pacienta prostredníctvom údajov, ktoré mu zabezpečuje tzv. vzdialený monitoring," uviedol predseda združenia SK+MED Vladimír Mičieta.

Lekárka Erika Komanová z košického Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) zdôraznila, že telemedicína je budúcnosťou poskytovania zdravotnej starostlivosti. "Vďaka inovatívnym zdravotníckym prístrojom máme prehľad o zmene stavu pacienta a ak je to potrebné, môžeme ihneď reagovať – zmeniť liečbu alebo v prípade alarmujúcich výsledkov pozvať pacienta na kontrolu priamo do ordinácie. Nielen pre kardiologických pacientov môže telemedicína znamenať lepšiu kvalitu života, v niektorých prípadoch môže byť okamžitá reakcia lekára na zmenu stavu pacienta dokonca aj život zachraňujúca," komentovala.

Diskutujúci dodali, že vo svojom programovom vyhlásení sa aj vláda SR zaviazala k podpore inovatívnych moderných technológií, k akým patrí napríklad telemedicína.