Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Až 70 % pacientov neurologickej ambulancie trpí ochoreniami chrbtice

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ochoreniam chrbtice sa dá účinne predchádzať, stačí si vybudovať správne návyky a dbať na zdravú životosprávu.

Handlová 6. októbra (TASR) – Až 70 percent pacientov neurologickej ambulancie Nemocnice Agel Handlová trpí jednou z foriem ochorení chrbtice. Informovala o tom neurologička handlovskej nemocnice Jarmila Hmiráková.

"Chrbát môže bolieť z rôznych dôvodov, pokiaľ však ide o ochorenia chrbtice, objavuje sa pomerne intenzívna bolesť, niekedy až obmedzujúca pohyb. To je vlastne nielen varovný, ale aj ochranný príznak, ktorý už vždy ľudí prinúti vyhľadať lekársku pomoc," uviedla Hmiráková.

Kým v minulosti podľa nej platilo, že ochoreniami chrbtice trpeli skôr manuálne pracujúci ľudia, dnes už táto skutočnosť nie je štatisticky významná.

"Veľmi často sa stretávame s pacientmi, u ktorých problémy s chrbticou vznikli z dôvodu pracovnej záťaže. Nejde však len o ťažko pracujúcich ľudí, ktorí napríklad zdvíhajú ťažké predmety, ale aj osoby, ktoré majú sedavé zamestnanie, trávia veľa hodín bez zmeny polohy a ani po skončení pracovnej doby nemajú dostatok pohybu," doplnila neurologička.

Ako dodala, ochoreniam chrbtice sa dá účinne predchádzať. Stačí si vybudovať správne návyky a dbať na zdravú životosprávu.

"K tomu neodmysliteľne patrí najmä pohybový režim, podpora svalov, ktoré sú oporou našej kostry a šliach. Ako pri všetkých zdravotných problémoch, aj tu zohráva úlohu stravovanie. Vďaka správnej strave si dokáže pacient udržiavať primeranú telesnú hmotnosť, pretože práve nadváha výrazne opotrebúva celý kĺbový aparát a chrbticu," uzavrela Hmiráková.